søndag 10. januar 2010

MAT FOR EN LITEN KLODE

Ettersom jeg vil at MATFRONT også skal handle litt om hva vi spiser og hvorfor vi spiser det, legger jeg inn noen saksinnlegg med linker til lesestoff.

Sjekk gjerne ut denne sida på ORDFRONT-bloggen min, som blant anna omtaler boka Diet for a small planet, boka som en gang for lenge sia fikk meg til å få interesse for mat og kosthold. Mer om damen som skrev boka, finner du her.



















Siden kan du ta en titt på denne amerikanske sida som foreslår seks gode kjøkkenforslag til inspirasjon for alle dem som i tillegg til god mat, også bryr seg om klima.

LOVE FOOD, HATE WASTE

Et innlegg henta over fra den andre bloggen min, ORDFRONT, som jeg skrev i forbindelse med 1. mai-feiring og forsøk på å vise solidaritet med resten av verden. Vi kaster så sinnsykt mye mat i vesten, også fra private husholdninger. Halvparten av all mat i USA blir kasta, så les innlegget på Ordfront, linken er øverst.

For å gå rett til den engelske sida om LOVE FOOD hate waste trykker du her.

Kanskje ikke så mange oppskrifter, men litt av hvert å tenke over. Hva med å sjekke ut posjons-utregner'en? Freak'ete idé å lage noe sånt på nett, spør du meg. Men nyttig når du skal lage mat til mange? Uten tvil.

TIL Å BLI KÅT AV



















Så litt om løpstikken eller kjærlighetsurt som blomstrer så villig i hagen min om sommeren og som stadig får meg til å få lyst på god aspic. For i den gammeldagse fiskekabareten er et lett dryss av løpstikke det som gjør prikken over i-en. Stol på meg.

Fiskekabaret er forresten fin sommermat: Hardkokte egg, reker, krepsehaler, fine biter av all slags god fisk, fint oppkuttede grønnsaker som selleristang, strimler av gulrøtter og et lite dryss av fersk løpstikke. Aspicpulver kjøpes i butikken og blandes i en halvliter kokende vann. Stå kaldt til det stivner. Hvitløksmajones, sennepsmajones og/eller en god rømmedressing til. Vel bekomme!

I følge folkemedisinen er den ikke kalt Kjærlighetsurt, Lovage på engelsk eller Liebstöckel på tysk, uten grunn.

Kanskje er det sant at man blir kåt av den? Les mer om tørking av planten og god sommermat på ORDFRONT-bloggen min her.

KNALLGOD PAI

Her er paien som jeg døpte påskepai i fjor, men den funker godt hele året.

Kjøp en ferdig paibunn, det er superpraktisk og gjør paisteking til en lettvint nytelse. Legg den i et ildfast fat og smør bunnen av paien med et tynt lag grønn pesto. Coop har en god, grønn pestovariant i glass som høver bra her.

Legg over et lag finhakket spinat - kjøper du frossen spinat i pose, holder det med halvparten, men du må klemme ut mest mulig vann først. Over den grønne pestoen og spinaten fyller du i ett beger med cottage cheese (uten væske), og strør på med grønne, fylte oliven - mange eller få etter smak. Kvern over noen gode omganger med svart pepper, men ikke bruk salt, for olivenene er mer enn salte nok!


Så visper du to økologiske egg fra frittgående høner (alt annet er umoralsk) med en skvett økologisk lettmelk og heller over. Siden topper du med sånn fire-sorter-reven-ost i ferdig pakke. Noe av osten er skikkelig orange, - sikkert cheddar, og det gir flott påskefarge. Sett i varm ovn til paibunnen er godt brun i kantene og osten smelta. Hva anslår jeg - sånn ca 20 minutter i alminnelig varm ovn? 200-225 grader.


Ved siden av har du litt frisk salat og noen sprø nyvaskede sukkererter. Velbekomme!

KLIMAENDRING I DET SMÅ


Her kan du lese litt om hva jeg tenker om private klimaløft i egen husholdning. Utgangspunktet for denne filosoferinga var miljøvernministeren som snakka om biff, bil, bolig og ... ja, hva var det nå igjen? Bank?

Nei, butikk - var det. Om å handle. Og det kan man skrive mange blogginnlegg om.

NYTT-ÅRS-FORSETT

Også her finner du originalen på ORDFRONT-bloggen min som ble skrevet lenge før denne matbloggen kom til.

VEGETAR: ALL ENDRING TAR TID


Hele dette innlegget kan du lese på den gamle ORDFRONT-bloggen min her her.

ODE TIL GRØNNSAKENE

Ode til grønnsakene er et flott lite dikt om hagens gleder av Inger Hagerup

Tungt belesset som seierherrer
kommer vi daglig hjem fra vår hage.
Kålhodenes grønne horder har vi gjort ende på,
skilt deres tykke hoder fra kroppen
med en skarp kniv og lagt dem i kasser.

Gulrøttenes blide viftepalmer rykket vi varsomt opp,
og vi har høstet tomatenes blodige soler.
Under frodige skoger av taggete blad
sprikte sylteagurkene som lubne barnefingrer.
Nå svømmer de i glasserte krukker
og skal gi våre ganer bitter sødme til vinteren.


Fra sukkerertenes sommerfuglblomster
sprang det ut buede vikingskip med bitte små perlerader
av skjold langs esingen,
(svakt kamuflert under ertebelgens spente hud).
De overvintrer nå i tykkmavete Norgesglass.
Blomkålens kjølige blomster, sirlig sammenpresset
som en frierbukett fra nittiårene,
blander seg med runde løk '
og ørsmå agurkbarn i picklesglasset.

Kålrabien veltet seg selv halvveis opp av jorda
i sin tjenesteiver og påtrengende vitaminrikdom.
Vi la den uten seremonier i kjellerens mørkeste krok,
der vi skal vite å finne den igjen
når dagene blir korte og svarte.

Men poteten, fruktbar som en kineser
fra hungerdikstriktene, henter vi i hundrer,
ja, tusener, opp fra vår hages jord.
For poteten, den barkete proletar i vår kjeller,
gjenoppstår hver dag gyllen og dampende
som det trygge midtpunkt spekesilden og vannkaraflen
fylker seg om på vårt voksdukbedekte bord.

GRØNNSAKSPIROGER

Her er den svenske nettsida med flerkulturell mat, der jeg fant denne oppskriften på piroger:

Blandade grönsaker, frysta(300 g)
2 potatisar
phyllodeig
olja

HUR MAN LAGAR DET
Lägga olja i stekpanna på spisen.Sen lägger vi alla grönsaker (när vi provlagade använde vi ärter, majs, paprika) i ca10 min tills de blir lite genomstekta.När de blir klara lägger vi salt och peppar.Vi kokar potatisen och sen delar vi de i små bitar.Sen hämtar vi allt och lägger det i stekpannan.När vi tar bort de från spisen ska vi vänta tills det svalnat. Sen penslar vi degen med olja och rullar in det i phyllodegen.  Stekes i panne eller stekovn til gyldne og med fin farge.

Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat. Og plassert den på bloggkartet:
Jeg har plassert min blogg i Tromsønorske bloggkart!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...