søndag 27. juni 2010

FOCACCIA

Dette blir et stort brød som må stekes i langpanne. Ha gjær og lunkent vann i en stor bolle, tilsett salt, sukker og olje og rør det sammen. Rør inn mel, hvitløk, tomater og oliven - det blir en løs, grøtete røre. Dekk til og la heve i 30-40 minutter.

7 dl vann
25 gram gjær
1 dl olivenolje
2 ss salt
2 ts sukker
15 dl hvetemel

2 hvitløksfedd i tynne skiver
7-8 soltørkede tomater i strimler
12-15 sorte oliven uten stein
1 kvist finhakket fersk rosmarin

Hell den grøtete deigen i ei smurt langpanne eller på bakepapir. Dra den ut til en firkant, og la heve i 20 minutter. Ha mel på fingrene og stikk tett i tett med hull i overflata, dryss på salt, gjerne flaksalt - og drypp gjerne litt god olivenolje i hullene. Steik på nederste rille i ca 25 minutter på 200 grader. 

Noen skjærer brødet i firkanter og fyller det med skinke, tomat og oregano. Jeg skiver det opp, kjører i brødrister til det er sprøtt, og spiser med smør og en god Jarlsbergost og litt fersk løpstikke. Alt er mulig. Og dette brødet er steike godt, også til turmat, siden det holder seg bra. Hvis du fyller pålegg i firkanter og pakker i plast eller folie, har du fersk turfrokost i flere dager. Nam, nam.

TID FOR Å SÅ. OG VENTE

Jada, jeg vet det er seint på sommeren for noen og at St Hans allerede er passert. Men jeg sår nå, sår i tre lange veranda- kasser som skal få stå og kose seg på trappa utafor inngangsdøra. 

Allerede i juli kan vi høste salat, og det gler jeg meg til. Ting tar tid i nord, jordbæra blomstrer så vidt og poteten som jeg har satt, er ikke kommet opp over jordskorpa ennå. 

Men bare vent! Det kommer! Det gjelder å være optimist når man bor på nesten 70 grader nord. Det gjelder å holde på trua om bedre tider. Og salat er knallmat. Særlig når den er selvdyrket. Du kan til og med dyrke den i vinduskarmen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...