fredag 30. april 2010

LETTERE, SUNNERE SNOP

I ildfastformen la jeg usaltede cashewnøtter, valnøtter, gresskarfrø og sesamfrø, alt økologisk og uten salt. Inn i ovnen på omlag 50 grader i en snau time.

Kunne sikkert ristet alt på litt høyere temperatur, men dette ble bra i massevis for meg. Kjempegodt helgesnop! Veldig sprøtt og sunt, og kjempegodt å spise mens det ennå er varmt. 

Her er gode umettede fettsyrer og blandinga er både smaksfull og mettende. Jeg spiser alt for lite frø og nøtter. Her er et stort forbedringspotensiale! 
God helg!

GOD MAT UNDER MIDDELHAVETS SOL
Hjemme igjen fra tur - og det var god mat i Libanon. Vi elsket å spise på uterestaurant ved strandkanten der vinden sto inn fra havet - og kikk på de digge rettene. 
 
Fargsprakende grønnsaker, omelett, grillet ost, salat med stekt brød - en spesialitet i midt-Østen kalt fatoush - og dypbrune, stekte kjøttboller som vi helt sånn oss i mellom bare kalte kamelbærsj

Dette er også en typisk rett som vi fikk både i Libanon og Syria, men med litt forskjellig kryddertilsetnng. Det er vel som våre egne kjøttkaker hjemme i Norge - aldri to like oppskrifter.

Idéen om å ha mange små retter på ulike tallerkner, såkalt mezzeh, er en god idé også hjemme, både til hverdag og fest! Vil du prøve deg på en fatoush salat, finner du en oppskrift her.

KAITEN SUSHI CONVEYOR I BEIRUT

Forandring fryder! Den morsomste opplevelsen på matfronten i Libanon, var å spise sushi ved et rullebånd som passerte oss der vi satt langs disken og nøt maten til fulle. 

Jeg elsker sushi, men har ikke tenkt å legge ut noen oppskrifter her, bare inspirere. Og denne sushien var kjempegod. Kjempegod. Og det var morsomt å sitte å forsyne seg og se på de små delikate sushi og surimistykkene som passerte forbi. 

Forskjellig farge på tallerknene antyder ulik pris. Dette var morsomt. Og annerledes. Spising og valg av mat ble en veldig dynamisk opplevelse, og det gikk med fem ulike tallerkerkner før denne dama var forsynt!


Sånn sushirestaurant vil jeg gjerne ha i Tromsø! 

Og skal du til Beirut, anbefaler jeg Kaiten Sushi Conveyor som ligger sentralt på hovedgata Hamra. Vel bekomme!

GRØNNE BØNNER. OG OMSORG
Vel hjemme etter tur til Libanon, husker jeg fortsatt de gode måltidene lagd på ferske grønnsaker og spist i fellesskap. Amira hentet grønne snittebønner tidlig om morgenen, renset og vasket dem og kokte sammen med tomater, hvitløkskløfter og litt salt. Så enkelt og så godt.  

God mat og oppriktig omsorg for mennesker med enkle midler.


Jeg legger ved et bilde av inngangsdøra til Amiras hus i Rashedieh i sør-Libanon. Selv i en flyktningeleir er det mulig å gjøre det vakkert rundt seg. Amira er et eksempel til etterfølgelse. Jeg håper å få komme tilbake en dag. Jeg håper virkelig det.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...