søndag 9. januar 2011

DIETT KAN VÆRE SÅ MANGT

Sitter og leser om dietter som har vært utprøvd. Det nyeste nå ser ut til å være mye protein og kost med lav GI.

I følge forskerne holder man vekta best ved å spise proteinrik kost med lav GI. De positive effektene er knytta til matvarer med lav glykemisk indeks, som bidrar til stabilt blodsukker. Det er ikke helt enkelt. Frukt som eple, appelsin og pære kan man da spise, mens melon, banan, vindruer, kiwi og ananas skal man være mer forsiktig med. Magre meieriprodukter er bra, det samme gjelder grønnsaker (unntatt mais).

Glykemisk indeks eller GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når det spises en matvare som inneholder karbohydrater. En matvare har høy glykemisk indeks når blodsukkeret stiger svært mye i løpet av de to første timene eller måltidet.  

Eksempler på karbohydrater som har høy GI er hvitt brød, rista loff, brus, poteter, banan, sportsdrikker og polert ris. 

En matvare som fører til at blodsukkeret stiger lite, har lav glykemisk indeks. Grovt brød, mange typer frukt, melk og juice er noen eksempler på matvarer med lav GI, skriver Wikipedia.

Mer stoff om undersøkelsen finner du her. Og tabell med GI-tabeller finner du på svensk, her. Og en røff oversikt på norsk ligger her.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...