fredag 18. mars 2011

RIS MED KORIANDER OG LIME

Leita etter litt mer informasjon om cilantro eller fersk korander, som jeg kaller det - men som jeg må på internasjonal butikk for å få tak i. Da fant jeg denne oppskriften, her.


Cilantro Lime Rice eller koriander og lime ris

3 cups cooked rice (white or brown)
1 teaspoon lime zest, minced (revet skall)
2 tablespoons fresh lime juice
3 tablespoons cilantro, finely minced

Toss lime zest, lime juice, and cilantro with cooked rice. Serve warm or cold.

Litt mer om fersk koriander: 

An aromatic annual Eurasian herb (Coriandrum sativum) in the parsley family, having parsleylike leaves and umbels of tiny white to pinkish flowers. It is cultivated for its fruits, leafy shoots, and roots.The fresh young leafy plantlets of this herb, used in salads and various dishes as a flavoring and garnish. Also called Chinese parsley, cilantro.

KRYDRET RIS - 2

Pilau kommer av det persiske ordet pilav som også er stammen til pilaf, som i ris pilaf. Sjekk evt på Wikipedia. Denne måten å koke ris på finnes i hele Midtøsten og Vest Asia, og ble spredt til Afrika gjennom araberne og til Karibien og sørstatene i USA gjennom slavene. Zanzibar var knutepunkt både for slave- og krydderhandel i mange hundre år, dagens rett kommer derfra og oppskriften har jeg henta på kjøttfri mandag på Facebook.


Zanzibar pilau

1 ts kumminfrø
1 ts hele pepperkorn
1 ts nellikspiker
1 kanelstang, evt 1/2-1 ts kanel
noen kardemommefrø, evt 1/2 ts kardemommepulver
olje til steking
flere fedd med hvitløk – antall etter egen smak
2 ts hakket eller revet fersk ingefær
3 kopper ukokt ris
2-3 løk, hakket
2-4 tomater, hakket i store biter
2-4 poteter, kuttet i terninger
1 eple, kuttet i terninger, valgfritt
1 kopp med rosiner, valgfritt

Surr det hele krydderet i litt olje i 2 minutter, ikke stek krydder i pulverform – det brenner seg.
Knus hvitløk og ingefær sammen. Sett til side.
Skyll av risen og sett til side.

Stek løken blank sammen med krydderet, ha i hvitløk og ingefær. Ha så i ris, og rør til all risen har blitt blandet med olje og løk/krydderblanding. Ha så i krydder i pulverform. Sett ned varmen mens du rører. Ha i tomater og vann, litt i underkant av dobbelt så mye vann som ris. Tilsett poteter (og evt rosiner og eple). La det surre på lav varme med lokk ca 20 min – sjekk innimellom om du behøver mer vann. 

Eventuelt kan panna settes i middels varm ovn i ca 20 minutter, til all væsken er absorbert av risen og potetene er myke.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...