Pilau kommer av det persiske ordet pilav som også er stammen til pilaf, som i ris pilaf. Sjekk evt på Wikipedia. Denne måten å koke ris på finnes i hele Midtøsten og Vest Asia, og ble spredt til Afrika gjennom araberne og til Karibien og sørstatene i USA gjennom slavene. Zanzibar var knutepunkt både for slave- og krydderhandel i mange hundre år, dagens rett kommer derfra og oppskriften har jeg henta på kjøttfri mandag på Facebook.
Zanzibar pilau
1 ts kumminfrø
1 ts hele pepperkorn
1 ts nellikspiker
1 kanelstang, evt 1/2-1 ts kanel
Zanzibar pilau
1 ts kumminfrø
1 ts hele pepperkorn
1 ts nellikspiker
1 kanelstang, evt 1/2-1 ts kanel
noen kardemommefrø, evt 1/2 ts kardemommepulver
olje til steking
flere fedd med hvitløk – antall etter egen smak
olje til steking
flere fedd med hvitløk – antall etter egen smak
2 ts hakket eller revet fersk ingefær
3 kopper ukokt ris
3 kopper ukokt ris
2-3 løk, hakket
2-4 tomater, hakket i store biter
2-4 poteter, kuttet i terninger
1 eple, kuttet i terninger, valgfritt
2-4 tomater, hakket i store biter
2-4 poteter, kuttet i terninger
1 eple, kuttet i terninger, valgfritt
1 kopp med rosiner, valgfritt
Surr det hele krydderet i litt olje i 2 minutter, ikke stek krydder i pulverform – det brenner seg.
Knus hvitløk og ingefær sammen. Sett til side.
Skyll av risen og sett til side.
Stek løken blank sammen med krydderet, ha i hvitløk og ingefær. Ha så i ris, og rør til all risen har blitt blandet med olje og løk/krydderblanding. Ha så i krydder i pulverform. Sett ned varmen mens du rører. Ha i tomater og vann, litt i underkant av dobbelt så mye vann som ris. Tilsett poteter (og evt rosiner og eple). La det surre på lav varme med lokk ca 20 min – sjekk innimellom om du behøver mer vann.
Stek løken blank sammen med krydderet, ha i hvitløk og ingefær. Ha så i ris, og rør til all risen har blitt blandet med olje og løk/krydderblanding. Ha så i krydder i pulverform. Sett ned varmen mens du rører. Ha i tomater og vann, litt i underkant av dobbelt så mye vann som ris. Tilsett poteter (og evt rosiner og eple). La det surre på lav varme med lokk ca 20 min – sjekk innimellom om du behøver mer vann.
Eventuelt kan panna settes i middels varm ovn i ca 20 minutter, til all væsken er absorbert av risen og potetene er myke.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar