tirsdag 24. januar 2012

PAI ER PERFEKT

Nå er det ja til pai. Jeg er inne i en elsker-krim-og-pai bølge. Jeg ser på Broen, tv-krim'en over alle krim'er, og leser Brannmur av Henning Mankell. 


Under TIFF, Tromsø Internasjonale Filmfestival, forrige uke - hadde jeg både overnattingsgjester og vennebesøk. Og hva er lettere enn pai når folk kommer og går til forskjellige tidspunkt? Pai er perfekt.

Det ble løk-og-bacon-pai og bacon-tomatchutney-og-fetaost-pai - den siste ble for salt, og det var ikke kult. Men i dag lager jeg en vegetarisk pai til inspirasjon for dere som lesere bloggen min:


En paibunn, kan kjøpes ferdig. Vanligvis lager jeg sjøl og kjevler ut, men under en filmfestival er det det visuelle stimuli som skal holdes våkent, ikke husmorgenet.

Bunnen legges i ildfast paiform, prikkes med gaffel og settes i varm ovn. Jeg steker vel i omlag 10 minutter så den blir litt gyllen og sprø - og jeg er innom i ovnen med gaffelen omlag hvert minutt for å stikke hull på alle små deigblærer så den holder seg lav og lekker. Hold fokus.

Så er det løken. Jeg hadde stekt store mengder løk i steikepanna med smør, rapsolje og tilsmak av soya. Den var super, og resten av den lå i kjøleskapet på vent. Løkskivene gikk rett i det varme paiskallet. Så kuttet jeg opp cherrytomater i to, lempet dem oppi sammen med tynne skiver av sjampinjong og resten av fetaosten fra glasset. 

Her er den unødvendige reklamen: Jeg kjøper glass med fetaost som ligger marinert i rapsolje fra Arla. Og har noen te-skjeeer av den gode fetaost-oljen over paien.  På forhånd pisket jeg sammen to eller tre egg med matfløte og litt lettmelk, og helte dette over paien. Tre gode omdrininger med pepperkverna. Strødde over rikelig reven ost og rett inn i 170-200 grader varm ovn. 


Hvor lenge står den der? Jeg er sinnsykt dårlig på å ta tida, men når overflata er gyllen og paikanten er brun og sprø, skal den ut. Og så må den få stå og hvile! Pai er som lasagne. Den må hvile etter steking, så den får satt seg. Og lunken pai er i grunnen superfood. 

 Salat til? Ja, så men!

Superstrimlet, sprø kinakål er snadder til pai. Hvitløksrømme? Gjerne for meg. En kald øl og en god krim. Eller en tankevekkende film før maten, som du diskuterer med gode venner over kjøkkenbordet? Timene i godt selskap rundt bordet, blir fort mange

Mot natt spiser vi kalde pairester og slikker av fingrene. For pai er godt. Så og si perfekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...