torsdag 5. desember 2013

BRA MAT. SOM SMAKER GODT, MEN OGSÅ SENKER KOLESTEROL


Når jeg nå logger meg inn på matbloggen etter nesten 3/4 år, er det for å gjøre oss alle en god påminnelse. Jeg har for høyt kolesterol, fortsatt. Jeg prøver å spise fem frukt og/eller grønnsaker om dagen, selv om noen av dem går inn i kostholdet som kokt eller stekt: Jeg tenker på løk, hvitløk, ingefær, purre og tomater - og en hel del andre som kanskje burde vært rå. Men ender i gryta.

Jeg er opptatt av kolesterolet mitt og har gått til det skritt å kjøpe margarin med plantesteroler. Dette er omdiskutert, og motstandernes syn kan du lese her.


De viktigste kildene til plantesteroler i kostholdet er vegetabilske oljer, spisefett, brød og kornprodukter, men innholdet varierer mye mellom ulike produkter. For eksempel inneholder rapsolje opp til seks ganger så mye plantesteroler som olivenolje. Les mer om plantestreroler i margarin og hva de har funnet ut: her.


Men mat som medisin opptar meg mer enn som så.

Derfor sakser jeg fra to artikler om kolesterolsenkende matvarer. Og matvarer som senker blodtrykk eller gjør meg vel på andre måter. Så kan enhver vurdere selv.
BØNNER
HAVRE
HVITLØK
LØK
LAKS
OLIVENOLJE
MANDLER OG NØTTER
AVOKADO
JORDBÆR
EPLER 
GULRØTTER
ET GLASS VIN ELLER ØL

Kilden her er Mat - din mirakelmedidin, av Jean Carper.
Og fra neste utklipp, hentet fra Supermat av Elizabeth Lingjærde følger vi på med ytterligere:


BØNNER OG LINSER
BLÅBÆR
BROKKOLI
APPELSINER
GRESSKAR
SOYAPROTEIN
SPINAT
TE
TOMAT
KALKUN 
VALNØTTER


YOGHURT
CHILLIPEPPER
VANN
KAKAO OG SJOKOLADE
BANAN
RØDVIN

Hopper du over laks og kalkun, er resten av anbefalingene helt vegetariske. Verd å prøve? Og det meste kan like gjerne spises rå. Litt å tenke over før vi går inn i en fet julemåned. 

En liten sluttreplikk: Ingen har nevnt kaffe. Men den er helt uunværlig for meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...