fredag 10. januar 2014

SUPERGRYTE MED TOFARGET RIS OG KIKERTER

Det er romjul når jeg skriver dette. Prøvekjører nyttårsretten. Juryen sier den holdt mål. Slik gjør vi det:

Først kokte jeg 2,5 dl langkornet hvit ris med 5 dl vann og litt salt, samt ganske mye gurkemeie. Den blir skikkelig gul.

I neste gryte varmet jeg litt olivenolje og hadde i 2,5 dl hvit, langkornet ris og lot den frese i oljen til den blir gjennomsiktig/transparent. Tilsatte 5 dl vann og lot den koke på lav temp 12-15 minutter under lokk med litt salt til den ble tørr.

Risen bør du selvfølgelig skylle først. Jeg brukte hvit langkornet ris fra Thailand. Du kan selvfølgelig bruke råris eller lignende, men det er stilig med to farger på den kokte risen.

Så varmet jeg god olje i ei stor stekepanne, freste 3 store fedd finhakket hvitløk, ca 2 cm finhakket fersk ingefær og en halv søtpotet i terninger, der skallet var fjernet. Tilsatte en halv, fint kuttet, grønn paprika og ganske mye finkuttet selleristang pluss flere finhakkede champinjonger.

Her kan du ha i alt du liker av grønnsaker. Det blir godt uansett.

Brukte en boks kokte kikerter. Helte av vannet i boksen og skylte dem før de vandret i panna. Vi trenger ikke vannet de oppbevares i. Vekk, vekk.

Smakte til med tandoori krydder og et halvt glass indisk tandoori saus. Etter behag. Du kan også bruke hermetiserte tomater. Smak til med sitronpepper og/eller finkutta chilli, hvis du vil ha retten hot. Eller mer hvitløk og ingefær. Det er bare å prøve seg fram. Men vær varsom med saltet. Sett heller havsalt på bordet til den enkelte.

Jeg hadde litt mer olje i stekepanna, tilsatte den kokte risen - litt etter hvert, lot det surre sammen og sparte av litt av den hvite porsjonen med ris til å legge i midten.

Tror jeg helte et halvt glass hvitvin over, smil - og lot det putre under lokk til søtpoteten var blitt myk.

Smakte til med mer tandoori krydder og la den hvite risen i et hull i midten, finklipte like deler storbladet persille og basilikum og la det i en dekorativ ring rundt den hvite risen. Har du fersk koriander, er det supert - men ikke alltid like greit å få tak i.

Så kommer det gode til toppen:

I ei lita gryte har jeg god olje som varmes opp. I denne frityrsteker du hakkede cashewnøtter, valnøtter, skoldede mandler eller pinjenøtter noen minutter til de blir gyldne, og har de varme nøttene på toppen av retten. Yummi. Det gjør susen. Rå nøtter er også godt, men stekte nøtter er lekkert. Du behøver ikke bruke oljen du steker nøttene i, spar den til seinere bruk.

Pynter med tomatskiver og avokadobåter. Og godt brød i store biter eller tykke skiver samt godt smør må du ha. 

Har du en god, virgin olivenolje og godt brød, kan du sette små skåler med olje på bordet som folk kan dyppe brødet i. Nøttene, kikertene og oljen gir protein og metthetsfølelse til langt ut i de lyse timer. Vet ikke riktig hvor mange dette rekker til. I hvert fall fire sultne.

Så gjenstår det bare å ønske godt nytt år til venner i fjern og nær! Og vel bekomme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...