fredag 29. januar 2010

INDISK LINSESUPPE




















Du trenger grønne linser som legges i bløt noen timer, skift vann og sett dem til koking. 

Jeg lar dem putre omlag en halvtime sammen med to grønnsaksbuljongterninger, ei gulrot skjært i tynne skiver, en halv finhakka hvitløk, en passe bit finkutta, fersk ingefær, en tørket rød chilli, en ts god karry og en halv boks finhakkede tomater.

Smaker til med litt soya, en skvett balsamico-eddik og mer chilli og karry - spørs hvor sterk mat du liker. Jeg liker den sterk.



















Så er det fram med stavmikseren og jeg gir hele gryta en kraftig omgang til konsistensen er jevn. Blir den for tjukk, kan den tynnes med litt vann til passe konsistens.

Oppi hver tallerken rykende varm suppe har du en stor spiseskje med creme fresh eller lettrømme, og drysser over finklipt fersk koriander - vanlig persille kan også brukes, men fersk koriander gir meg den rette, indiske smaken. Varmt nanbrød til, hvis du vil. Velbekomme.

onsdag 27. januar 2010

MATPYRAMIDE TIL INSPIRASJON




Jeg liker denne matpyramiden, selv om jeg ikke verken vil eller klarer å være vegan, altså leve uten melk, ost eller egg i kosten. Det syns jeg blir for strengt, selv om jeg har stor respekt for den som velger det.

Men jeg liker idéen om å ha brød og kornprodukter som basis, fylle på med frukt og grønnsaker, og så toppe det hele med proteiner som bønner og linser sammen med fett og olje.

Jeg bruker i tillegg melk, ost og egg som prikken over i-en for å variere maten ytterligere. Dette er et bærekraftig kosthold som gir nok energi og næring, og som fører til mye mindre sløsing av proteinrikt fór til dyrehold.

Bedre helse og mindre lidelser for levende dyr til slakteriene, er andre klare fordeler. Dessuten blir det mye spennende mat av det.

Å spise fisk og skalldyr er både godt og sunt, men det er ikke noe jeg trenger til daglig. Kjøtt fra frittlevende dyr som sau, geit, rein, elg, sel og hval syns jeg er atskillig bedre enn kjøtt fra fugler og dyr som har stått trangt hele livet, for å å ende på slakteriet. Dessuten er vilt godt kjøtt, - tenk på en god rypemiddag, for eksempel! 

Men målet for meg er flere kjøttfrie måltider, og matpyramiden er ei god huskeliste når jeg handler. Og den hjelper på fantasien når jeg skal pønske ut nye retter!

Pyramiden fant jeg her.

mandag 25. januar 2010

COUS COUS OG GYLDEN GRYTE


 
En gylden middagsidé: Freste fersk champinjong med tynnskårne gulrøtter, små brokkolibuketter, finsnittet løk og bambusskudd i god olje og smakte til med soya og sitronpepper.

Kokte opp vann og salt, lot cous cous svelle i det varme vannet i fem minutter (sjekk mengdeforholdene på pakken) og drysset litt finhakket purre over. Voila og versågod!

FRUKT PÅ BRØDMATEN



Mer frukt og grønnsaker i kostholdet kan enkelt løses ved å bruke mer frisk frukt på brødmaten. Epler og jordbærsyltetøy var en favoritt da jeg var unge. Og bananskiver!

Nå sverger jeg til godt grovbrød, blåmuggelost og pære. Det smaker!

Til nistematen er det best å ta med ei hel pære eller et eple og skjære opp akkurat før du spiser. Hvis ikke, kan noen dråper sitronsaft på frukten forhindre brunfarging.

KNALL MIDDAG MED FALAFEL

































Knall middag med midtøstens vegetariske falafel, som er krydrede små boller lagd av kikerter, pakket inn i pitabrød med salat, yoghurtdressing og tacosaus.

Jeg innrømme at jeg av og til kjøper Fransk dressingmix i pulverform fra Knorr, - den er kjempegod, løser den i litt olje og rører den inn i yoghurt sammen med fersk oppklipt basilikum.


















Varmer økologiske falafel i stekeovnen, varmer pitabrødene i brødristeren og fyller brødene med varme, spicy falafel og god salat, topper med yoghurtdressingen og tacosaus på toppen.

onsdag 20. januar 2010

GYLDEN TURKAKE


En vinner av ei lettvint formkake som smaker like godt med te eller kaffe hjemme i sofaen som ute foran bålet. Den er enkel å lage - og uten egg, men likevel saftig og god.

5 dl vaniliesaus
100 gr smelta smør
200 gr sukker
350 gr hvetemel
1 ts vaniliesukker
3 ts bakepulver

Kjør alt i mikseren til smidig røre, hell i ei lita smurt langpanne eller vanlig rund kakeform. Strø over blanding av kanel og sukker. Stekes ved 175 grader i ca 40 minutter. Kan også dobles og stekes i stor langpanne. Enjoy!

søndag 17. januar 2010

FULLKORNS PENNE OG MEGA TOMATSAUS


Se den overfylte grønnsaksskuffen! En fryd for øyet og en del av de gode forsettene. Med basis i kålrot, gulrot, løk, stangselleri, hvitløk og sopp stekte jeg en grytefull med grønnsaker i god olivenolje, tilsatte en boks hakkede tomater og mye godt italiensk urtekrydder som basilikum, rosmarin, oregano og timian. 

Smakte til med pepper og soyasaus. Lot det putre mens jeg kokte fullkornspasta eller penne, og vips ble det en kjempemiddag med et godt dryss reven parmesanost over. Fort gjort selv om oppkutting av grønnsaker tar litt tid. Og kjempegodt. 

søndag 10. januar 2010

MAT FOR EN LITEN KLODE

Ettersom jeg vil at MATFRONT også skal handle litt om hva vi spiser og hvorfor vi spiser det, legger jeg inn noen saksinnlegg med linker til lesestoff.

Sjekk gjerne ut denne sida på ORDFRONT-bloggen min, som blant anna omtaler boka Diet for a small planet, boka som en gang for lenge sia fikk meg til å få interesse for mat og kosthold. Mer om damen som skrev boka, finner du her.



















Siden kan du ta en titt på denne amerikanske sida som foreslår seks gode kjøkkenforslag til inspirasjon for alle dem som i tillegg til god mat, også bryr seg om klima.

LOVE FOOD, HATE WASTE

Et innlegg henta over fra den andre bloggen min, ORDFRONT, som jeg skrev i forbindelse med 1. mai-feiring og forsøk på å vise solidaritet med resten av verden. Vi kaster så sinnsykt mye mat i vesten, også fra private husholdninger. Halvparten av all mat i USA blir kasta, så les innlegget på Ordfront, linken er øverst.

For å gå rett til den engelske sida om LOVE FOOD hate waste trykker du her.

Kanskje ikke så mange oppskrifter, men litt av hvert å tenke over. Hva med å sjekke ut posjons-utregner'en? Freak'ete idé å lage noe sånt på nett, spør du meg. Men nyttig når du skal lage mat til mange? Uten tvil.

TIL Å BLI KÅT AV



















Så litt om løpstikken eller kjærlighetsurt som blomstrer så villig i hagen min om sommeren og som stadig får meg til å få lyst på god aspic. For i den gammeldagse fiskekabareten er et lett dryss av løpstikke det som gjør prikken over i-en. Stol på meg.

Fiskekabaret er forresten fin sommermat: Hardkokte egg, reker, krepsehaler, fine biter av all slags god fisk, fint oppkuttede grønnsaker som selleristang, strimler av gulrøtter og et lite dryss av fersk løpstikke. Aspicpulver kjøpes i butikken og blandes i en halvliter kokende vann. Stå kaldt til det stivner. Hvitløksmajones, sennepsmajones og/eller en god rømmedressing til. Vel bekomme!

I følge folkemedisinen er den ikke kalt Kjærlighetsurt, Lovage på engelsk eller Liebstöckel på tysk, uten grunn.

Kanskje er det sant at man blir kåt av den? Les mer om tørking av planten og god sommermat på ORDFRONT-bloggen min her.

KNALLGOD PAI

Her er paien som jeg døpte påskepai i fjor, men den funker godt hele året.

Kjøp en ferdig paibunn, det er superpraktisk og gjør paisteking til en lettvint nytelse. Legg den i et ildfast fat og smør bunnen av paien med et tynt lag grønn pesto. Coop har en god, grønn pestovariant i glass som høver bra her.

Legg over et lag finhakket spinat - kjøper du frossen spinat i pose, holder det med halvparten, men du må klemme ut mest mulig vann først. Over den grønne pestoen og spinaten fyller du i ett beger med cottage cheese (uten væske), og strør på med grønne, fylte oliven - mange eller få etter smak. Kvern over noen gode omganger med svart pepper, men ikke bruk salt, for olivenene er mer enn salte nok!


Så visper du to økologiske egg fra frittgående høner (alt annet er umoralsk) med en skvett økologisk lettmelk og heller over. Siden topper du med sånn fire-sorter-reven-ost i ferdig pakke. Noe av osten er skikkelig orange, - sikkert cheddar, og det gir flott påskefarge. Sett i varm ovn til paibunnen er godt brun i kantene og osten smelta. Hva anslår jeg - sånn ca 20 minutter i alminnelig varm ovn? 200-225 grader.


Ved siden av har du litt frisk salat og noen sprø nyvaskede sukkererter. Velbekomme!

KLIMAENDRING I DET SMÅ


Her kan du lese litt om hva jeg tenker om private klimaløft i egen husholdning. Utgangspunktet for denne filosoferinga var miljøvernministeren som snakka om biff, bil, bolig og ... ja, hva var det nå igjen? Bank?

Nei, butikk - var det. Om å handle. Og det kan man skrive mange blogginnlegg om.

NYTT-ÅRS-FORSETT

Også her finner du originalen på ORDFRONT-bloggen min som ble skrevet lenge før denne matbloggen kom til.

VEGETAR: ALL ENDRING TAR TID


Hele dette innlegget kan du lese på den gamle ORDFRONT-bloggen min her her.

ODE TIL GRØNNSAKENE

Ode til grønnsakene er et flott lite dikt om hagens gleder av Inger Hagerup

Tungt belesset som seierherrer
kommer vi daglig hjem fra vår hage.
Kålhodenes grønne horder har vi gjort ende på,
skilt deres tykke hoder fra kroppen
med en skarp kniv og lagt dem i kasser.

Gulrøttenes blide viftepalmer rykket vi varsomt opp,
og vi har høstet tomatenes blodige soler.
Under frodige skoger av taggete blad
sprikte sylteagurkene som lubne barnefingrer.
Nå svømmer de i glasserte krukker
og skal gi våre ganer bitter sødme til vinteren.


Fra sukkerertenes sommerfuglblomster
sprang det ut buede vikingskip med bitte små perlerader
av skjold langs esingen,
(svakt kamuflert under ertebelgens spente hud).
De overvintrer nå i tykkmavete Norgesglass.
Blomkålens kjølige blomster, sirlig sammenpresset
som en frierbukett fra nittiårene,
blander seg med runde løk '
og ørsmå agurkbarn i picklesglasset.

Kålrabien veltet seg selv halvveis opp av jorda
i sin tjenesteiver og påtrengende vitaminrikdom.
Vi la den uten seremonier i kjellerens mørkeste krok,
der vi skal vite å finne den igjen
når dagene blir korte og svarte.

Men poteten, fruktbar som en kineser
fra hungerdikstriktene, henter vi i hundrer,
ja, tusener, opp fra vår hages jord.
For poteten, den barkete proletar i vår kjeller,
gjenoppstår hver dag gyllen og dampende
som det trygge midtpunkt spekesilden og vannkaraflen
fylker seg om på vårt voksdukbedekte bord.

GRØNNSAKSPIROGER

Her er den svenske nettsida med flerkulturell mat, der jeg fant denne oppskriften på piroger:

Blandade grönsaker, frysta(300 g)
2 potatisar
phyllodeig
olja

HUR MAN LAGAR DET
Lägga olja i stekpanna på spisen.Sen lägger vi alla grönsaker (när vi provlagade använde vi ärter, majs, paprika) i ca10 min tills de blir lite genomstekta.När de blir klara lägger vi salt och peppar.Vi kokar potatisen och sen delar vi de i små bitar.Sen hämtar vi allt och lägger det i stekpannan.När vi tar bort de från spisen ska vi vänta tills det svalnat. Sen penslar vi degen med olja och rullar in det i phyllodegen.  Stekes i panne eller stekovn til gyldne og med fin farge.

Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat. Og plassert den på bloggkartet:
Jeg har plassert min blogg i Tromsønorske bloggkart!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...