søndag 28. februar 2010

MANGO I VINTERLAND

RIVERA MED FETAOST

Elstøen Gartneri produserer en trippelsalat de kaller Rivera som jeg syns er smakfull og spenstig. Det er den elegante fransk frisee, en lett nøtteaktig feldsalat og en rød radicchio rosso som er nokså bitter på smak.



Rød raddichio er dekorativ og blir ofte brukt til å sette farge på salater og på fat. Den brukes i hovedsak som råkost i salatbollen og til å pynte matfat og smørbrød. Bitre salater, som radicchio, kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne, men samtidig mister du noe av det vannoppløselige C-vitaminet.

Jeg liker skarpheten, særlig sammen med god fetaost, en mild oljedressing og et lite tilsmak fra pepperkverna.

lørdag 27. februar 2010

AVOCADO ER SNADDER

Hva med litt kjempeluksus til lørdagsfrokosten:

Et godt brød, gjerne hjembakt. Moden avocado i generøse skiver. Et lite tilsmak av salt, to gode klem av lime eller sitron, tynne løkringer og en runde med pepperkverna. Det er rett og slett snaddermat.

Kan også brukes som enkel forrett, men husk at avocado er en fet frukt, så den metter godt!

fredag 26. februar 2010

SOMMERFØLELSE

Noen ganger trengs sommerfølelse. Her ligger økologiske appelsinskall til tørk på kjøkkenhylla mi, mellom vinglass og krukker med lavendel og tørkede ringblomster.

De ligger og godgjør seg og sprer appelsinlukt over kjøkkenbenken. Og minner meg om varmere dager her nord. Litt lenger ned på sida ligger oppskrift på ei god gulrotkake som blir enda bedre med litt hakket appelsinskall i. Nyt synet - og en følelse av varm, gylden smak av sol.

tirsdag 23. februar 2010

DET SPIRER OG SNART ER DET VÅR

Hvitløken står i vinduet og strekker seg lysegrønn mot lyset. 



I tillegg har jeg lagt grønne linser til spiring fordi jeg antar det er riktig at spirene er proppfulle av nyttig næring, voksestoffer og enzymer. Vil du lære mer om spireprosessen, kan du kikke på bloggen Et liv i balanse som du finner her

Jeg er ikke så proff og bruker ikke spirekasse, men legger dem på tallerken i kjøkkenvinduet. Hver kveld legger jeg dem over i ei stor sil og skyller dem forsiktig under springen. Vasker godt av tallerkenen og legger dem tilbake. Har på litt nytt vann på morgenen før jeg går hjemmefra. Vil du lage deg ei spirekasse sjøl, finnes en oppskrift hos bloggen Lenes oppskrifter.

Ved siden av linsene har jeg lagt gresskarfrø, men de ser ut til å bruke litt lengre tid på å komme seg ut av skallet. Den som venter, får se


Artig er det i hvert fall å kikke på veksten. Og godt med spirer på osteskiva eller i salaten. Men det beste av alt: De spirer av hjertens lyst, for snart er det vår igjen! Hurra!

KRAFTFOR TIL FROKOST

God frokost med havregrøt! Kok en neve store havregryn noen minutter i vann. Smak evt til med litt salt og tilsett gjerne noen epleterninger de siste minuttene. Noen liker å koke eplebitene til mos, jeg syns de er gode når de såvidt er varme, men enda sprø. 

Sukker og kanel er et must, noen forestrekker rørsukker eller brunt sukker som gir ekstra god smak. Honning går også. 

Havregryn er sunt og mettende. De fleste unger liker grøt, og vil du ha en glattere variant kan du bruke små gryn og tilsette litt melk på slutten. Men jeg liker den tøffe varianten best, som starten på en god dag.

Daglig bruk av havre i kostholdet er med på å redusere problemer med overvekt og hjerte-karsykdommer. De positive effektene er knytta til lav glykemisk indeks, som bidrar til stabilt blodsukker, samt høyt innhold av betaglukaner, en type vannløselige kostfiber, som bidrar til å redusere innholdet av kolesterol i kroppen. 
Bildet av havren ' med bjeller på ' har jeg henta på Wikipedia. Og vil du lese mer om havrens velsignelser, ta en kikk her.

onsdag 17. februar 2010

BESTE BØNNESUPPEN MED BUTTER BEANS
















Jeg simpelten elsker det som på engelsk kaller Butter beans - tror det er de som kalles Limabønner på norsk. Jeg legger dem i vann over natta og skifter vann før jeg koker. Det kan avhjelpe noe på gassdannelsen som jeg syns er det vanskeligste med for mye bønnespising. Skal skrive mer om det siden en gang.
















Når bønnene begynner å bli myke, har jeg i rikelig med halve gulrotskiver, litt finhakka løk og hvitløk, blomkålbuketter og purreløk. Her kan du bidra med det du har i spiskammeret.
















Så tilsetter jeg en halv boks finhakkede tomater - salter og smaker til med oljen fra den usansynlig gode Mango pickles'en fra den internasjonale butikken som jeg gjerne reklamerer for. Den er hot. Men god!

Smak deg fram. Eller krydre med andre ting du liker hvis du ikke vil ha det så sterkt - timian, salvie, oregano eller basilikum er også godt i bønnesuppe.

Og så er det bare å slå seg ned ved kjøkkenbordet med en varmende tallerken og ei god avis. Grove rundstykker er fint å dyppe i suppa. Nyt - og vel bekomme!

tirsdag 16. februar 2010

RÅ FROKOST. RÅ LUNSJ

Påvirket som jeg ble av helgas reseach på matblogger rundt om i verden, tenker jeg at manglende livslyst og vintertrøtthet kan ha sammenheng med for lite vitaminer, for mye fast food og prefabrikert mat, for lite matglede. 

Jeg har dessuten bestemt meg for å begynne å spise frokost. Hva syns du om min frokostbrikke? Ganske rått? 

Til lunsj og matpakke tettpakker jeg salat og diverse i min sønns gamle blå matboks med lokk, tar med dressing i en pose (jada, den er absolutt prefabrikert ferdigmat!) samt eple og en hel avocado som jeg kutter opp der og da. Ellers blir de fort bløte og brunfargete. 


Jeg er ikke blitt helsekostfanatiker, bare rolig! 

Men jeg prøver i en positiv ende! Kanskje den morravåkne livsgleden kommer tilbake samtidig med sola?

Ha en superfin dag!

søndag 14. februar 2010

RAW FOOD. MÅ JEG BARE PRØVE

Etter ei helg der jeg har spadd gjennom en haug med raw food blogger fra hele verden, må jeg jo innrømme at jeg er blitt nysgjerrig. Kosthold med bare rå mat? Wow.

Jeg lar meg i hvertfall inspirere - og jeg blir nysgjerrig. Under her er en av oppskriftene jeg fant på en veldig morsom raw food blogg der eieren har prøvd å bare spise ukokt mat i tre uker - for å se hvordan det funker. 

Her hjemme gikk det på spinatlasagne og lettøl i dag, og en ekstremt doven hvilesøndag hvor det egentlig er både morsdag, valentinesday og fastelaven. Ikke vet jeg hva som er verst! 

Men her er en rose til dem som feirer. Og til dem som ikke gjør det.


Så hopper vi elegant inn på bloggen Tre Veckor Raw som jeg garantert skal lese hele av:

Jag slängde ihop en egen variant på de "mashed potatoes" som är populära på rawrestaurangerna i Los Angeles, dvs. potatismos gjort på blomkål. Det blev fantastiskt lyckat, förutom kanske att jag inte orkade göra något roligt att ha till.

Som tröst försökte jag slänga ihop en glass till efterrätt på frusna exotiska frukter, hallon, cashewnötter och hampaprotein (för näringens skull), och resultatet var väl sådär. Sött, kallt, och lite småtrist, men det gick ju ner i alla fall.

I morgon blir en spännande utmaning, jag skall nämligen på konferens. Få se om jag kommer på något smart att gardera med i matväg, eller om det blir en dag på frukt och nötter...

Potatismos

1 blomkålshuvud (250-300 gram med blasten borttagen)
1 dl cashewnötter
1 vitlöksklyfta
2 matskedar olivolja
2 matskedar pressad citron
Salt

Kör allt ihop i matberedare till ett fluffigt potatismos. Smaka av med salt. Mal gärna lite svartpeppar över, och servera med massor av färsk dill. Suveränt gott! Receptet räcker till två personer. Och kan någon förklara varför det smakar potatismos och inte blomkål?! 

Etterhvert skal jeg liste opp en rekke med vegetariske matblogger jeg har funnet. Og så legger jeg inn et glimt av min lørdagsfrokost, etter inspirasjon fra raw food'erne som det tydeligvis er i ferd med å bli mange av.

søndag 7. februar 2010

GULROTKAKE. DET ER GODT DET.
















Lyst på kake? Gulrotkake er knallgodt. Her er oppskriften:

3 dl revne gulrøtter
3 egg
1 dl sukker
3 dl hvetemel
1 1/2 dl rapsolje eller smelta smør
1 ts bakepulver

1 dl rosiner og 1 dl hakkede mandler, nøtter eller solsikkefrø, hvis du vil. Men dette er ikke nødvendig, sjekk mitt variasjonsforslag under.

Sett ovnen på 200 grader. Smør ei rund kakeform. Ha alt i en bolle og kjør med mikser'n et lite minutt til alt er godt blandet. Oppskriften sier pisk egg og sukker til eggedosis først, men det gidder ikke jeg. Her går alt i bollen samtidig.

Stek på rist nederst i ovnen i 30-40 minutter. Prøvestikk med fyrstikk eller tannpirker for å sjekke at den er ferdigstekt.


















Det deilige med denne kaka er at det går lynkjapt å lage den når du bare har revet gulrøttene. Så er det meg da, med min hang til variasjon:

I høst kjøpte jeg økoappelsiner og tørka appelsinskall. Nå hadde det stått på glass så lenge at det måtte i bruk: Jeg bløtla en passe mengde skall, finhakka og hadde i røra.

Dessuten er jeg glad i yoghurt og mener det gjør noe helt spesielt med kake. Så jeg hadde i to rikelige spiseskjeer naturell yoghurt og ei lita ts natron. Natron er viktig for å redusere syra i deigen.

Da kaka kom ut av ovnen, smeltet jeg ei halv plate hvit kokesjokolade og helte i striper over. Og så rev jeg 70 prosent intens mørk sjokolade oppå, og siden kaka enda var varm, smelta det fint inn i mønster på toppen.

Her er det bare et touch of class - ikke glasur i tjukke lag som dreper den gode kakesmaken.

Men den saftige gulrotkaka, appelsinsmak og sjokolade sammen: Jeg garanterer suksess.

GRØNN OG RØD LASAGNE. HALVPARTEN AV HVER

Sist helg lagde vi en rød/grønn lasagne med spinat og den ble kjempegod. Ei stor langpanne fyller jeg på denne måten:


Olje i bunnen. Ett lag med lasagneplater - i mi form går det akkurat åtte stykker pr lag. Jeg prøvde med fersk, skylt og passelig oppklipt spinat som jeg danderte utover og helte varm hvit saus over. Grønn pesto og en runde med pepperkverna over. Nytt lag med lasagneplater - same procedure.

Toppet med rikelig revet ost og parmesan. Spinat er sunt og jernrikt, og når den blir maskert i  lasagneforma er den lettere å få i den yngre garde som ofte syns spinatsuppe blir litt heftig. Suppe har i hvert fall aldri slått til med suksess her hjemme.

I andre halvdel av formen lagde jeg en mer tradisjonell variant med godt krydret tomatsaus med litt grønnsaker i (purre, hvitløk, finhakket squash, mener jeg det var, - litt chillipepper, kanskje).

Også her legger jeg tomatsausen i bunnen og fyller på med hvit saus over, smaker til med parmesan og legger nytt lag med lasagneplater.

I denne formen var det bare to sjikt med pastaplater og mye fyll.  Steker i ca 200 grader i minst 20-30 minutter til osten i overflata er smeltet og har fått fin farge. Sjekk tilstanden med en gaffel.

Erfaringsmessig er det lurt å la lasagnen 'sette seg litt' når den kommer ut av ovnen før du skjærer i den.

Hvor 'sausete' jeg lager den, avhenger helt av dagsformen. Får den stå litt, fester den seg bedre, men spist blir den uansett.

Det jeg var spent på, var hvordan den ferske spinaten likte seg i lasagnen, men den besto testen så definitivt. Særlig med et tilsmak av grønn pesto som jeg er veldig svak for. Bruker du frossen vare er det viktig å presse vannet godt ut av spinaten.

Den eneste ulempen med lasagne er flere gryter og mye koking, så det er så definitivt en rett for helga - og ikke noe å kaste seg over etter en lang arbeidsdag. Men kjempegodt. Kan med fordel spises kald neste morra. Hvis det er noe igjen.

Det hører til historien at gammelkatta syns den røde sausen var prima og forsynte seg rikelig av restene. Sjekk ut de bildene her.

lørdag 6. februar 2010

'GRESKE POTETER' ER EN HØYDARE


Beste og enkleste lørdagsmaten for én som heller vil på hytta - eller blogge - eller slappe av på Facebook.
Greske poteter. Det er i hvert fall det vi alltid har kalt det i vår familie.

Legg tynnskallede poteter i vann, gjerne døgnet før. Skyll av og skrubb. Kutt dem i firedeler og legg dem i ildfast fat med reinskrubba skall på.

Hell over god olivenolje, strø på salt, hvitløkpulver, litt pepper og sett i ovnen ved ca 150-200 grader til de er myke og har fått fast skinn og gylden overflate.

Kok i mens en Béarnaisesaus - om så fra pose: Tilsmak gjerne med et lite klem av lime eller sitron.

Spis med fingrene. Dypp i sausen. Bevaremegvel så godt.

Det finnes en enkel versjon av Béarnaise henta fra Nigella Lawson. Du legger 4 eggeplommer i en glassbolle over vannbad. Tilsetter 1/4 ts tørket estragon og 1-2 ss hvitvinseddik. Så visper du, mens du tilsetter 250 g smør i små klumper. Smak til med salt og hvit pepper.

onsdag 3. februar 2010

GOD ØKOLOGISK VIN. OG FANCY TILSETNING


 
 
Gode greier - økologisk Shiraz rødvin, - fersk koriander og god ost til å smaksette maten Jeg er så definitivt ikke tilhenger av å reklamere for produkter.

Men dette er noen go'saker som øker nytelsen av mat og drikke når vi skal kose oss med livet og med det å spise og drikke.

Og det skal vi - syns jeg.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...