onsdag 5. mai 2010

SPENNENDE MED KRYDDER

 

















Jeg simpelten elsker krydder, elsker krydder. Vil du bli inspirert - ta en titt på besøket mitt i krydderbasaren i Damaskus. Det var en opplevelse, og litt om krydderblandingene vi kjøpte der, finner du på på ORDFRONT-bloggen min.














På bildet ser du za'atar, den spesielle krydderurten i familie med oregano, som finnes i fjelltraktene i midt-Østen og som er et grunnkrydder i veldig mye mat fra disse områdene. Za'atar er også navnet ei vanlig brukt krydderblanding der denne urten er hovedingrediens.

Dette ga meg inspirasjon til å gå gjennom krydderhylla mi, de to kryddereskene i skapet og de to krydderkurvene på kjøkkenbenken - jeg er sånn som må ha saker fremme for å se dem, huske dem og bruke dem. Wow, det ble mange - noe som mangler her?

   MINE KRYDDER                           MINE TILBEHØR
     oregano                                      vaniljestang
      timian                                                              
      salvie                                        sennepspulver
      rosmarin                                     dijonsennep
     estragon                                         honning
     koriander                                grønn og rød pesto
         dill                                      jalapeño pepper
     løpstikke                                  tahini, sesampasta
    lime leaves                                  mango pickles
    laubærblad                                      tomatpuré

       paprika                                           kokosolje
sumac, fra midt-Østen                           brunt sukker
        karve                                               kakao
         anis                                            mandeldråper

    gurkemeie                                           kaffe
      kanel                                                oliven
  kardemomme                                  peppermynteolje
     ingefær
      nellik                                               karry
     allehånde                                     garam masala
      muskat                                         seven spices
      safran                                         red chilli spice
     lavendel                                           za'atar
                              hvitløkspulver
                                valmuefrø
                      svart, rosa og hvit pepper
                                  chilli

Vel, der fikk jeg i hvert fall tatt ei vareopptelling i skapene og kurvene mine! Jeg har enda flere ferdigblandinger som er blitt vanlig, men syns vel at det viktigste er et basis utvalg med smaker og tilsetninger som kan brukes på kjøkkenet. Med glede, mot og fantasi!

Jeg har puttet krydderblandinger som karry og garam masala inn til slutt i lista, fordi det er ferdigkjøpte blandinger av mange ulike krydder. Men syns forøvrig utvalget mitt er bra.
Men er det noe viktig jeg har glemt eller mangler? Fortell meg! Og hva skal det brukes til?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...