torsdag 2. juli 2020

LAVKARBO RUNDSTYKKER

Jeg prøver å komme ned i vekt, legge om kostholdet mitt. Jeg er fascinert av blogger som ofte er mange år gamle fordi dette ikke er trendy akkurat i år. Jeg prøver å følge Atkins som har lekre websider som du kan finne her.

I dag har jeg laget mine første lavkarbo rundstykker, mer om alt det kommer etter hvert. Med flere oppskrifter og det hele. Disse har jeg funnet hos Fett & forstand, de er lekre og kommer opprinnelig fra bloggeren Maria Emmerich i USA.






lørdag 18. april 2020

KORONA-LUNSJER 2


Her kommer noen lette og gode forslag til mat på hjemmekontoret:


Så hva kan man si annet enn at dette var gode lunsjer som dukket opp i løpet av karantenetida?

Skal gi noen hint om innholdet sånn etter hvert. Nå hastet det bare å få lagt inn bildene før jeg glemte det, alt sammen.

Å få hommous på hjembakt brød til å se lekkert ut, det er vanskelig. Men oj, så godt som det smaker!

Lunsj dag to er småkuttede grønnsaker kokt opp i grønnsaksbuljong sammen med sånne riskorn-aktige pastabiter. Lett og godt!



 
De siste tre lunsjene er blomkål, brokkoli og selleristang varmet opp i grønnsaksbuljong med mais - pannekaker med jordbærsyltetøy og kremet yoghurt - samt hvetenudler og pastaskruer av røde linser kokt i buljong. Smakte til med litt olivenolje og rikelig ferskpresset sitron over. Lekkert.

Med hjemmekontor og mye stillesitting syns jeg dette fungerte bra, lette små måltider som gjør deg mett men ikke tung og sliten. Ha ei fortsatt god tid framover. Og husk å vaske hender både før du tilbereder og før du setter deg til bords eller tar fatet på fanget foran pc-en.

onsdag 8. april 2020

DANSKE POTETER

Danmarks radio som jeg følger daglig, har lagt ut ei flott lenke til poteten og retter man kan trylle fram av den. Jeg deler lenken med dere her


fredag 3. april 2020

KORONA-LUNSJER

Koronaviruset er i ferd med å bli verdensomspennende. Det har blant annet ført til at vi som kan, må jobbe hjemmefra.

Hjemmekontor har sine sider. Det å få et snev av brakkesjuke har også sine sider. Derfor er det viktig å stoppe opp og lage seg litt mat - som smaker godt. Jeg har laget noen korona-lunsjer som like gjerne kan brukes som lette middager. Og gode var de.

Den første lunsjen var med blandet salat, røde linser kokt i grønnsaksbuljong - husk å skylle dem godt først og slå vekk vannet - kok siden til de er myke med en buljongterning eller salt i vannet. Oppå hadde jeg en god porsjon potetsalat og toppet med kvernsalt og limepepper. Her er det masse gode proteiner fra linsene og god metthetsfølelse av potetene. Jeg syns dette ble en skikkelig god lunsj.


Her er andre lunsj-dag da jeg stekte halloumi på stekepanna sammen med et egg og la på polarbrød sammen med en solid topping av varm mais. Fine farger og god smak, - og store biter hvitløk i panna sammen med god olivenolje til steking. 

Alle tiders lunsj for den som elsker halloumi, og det gjør jeg virkelig! Tomat hører med for fin fargekombinasjon. Bare å kose seg!

fredag 8. november 2019

DIGG OG VAKKER SQUASHPAI

Nå er det tid for pai, dette gamle bildet fant jeg igjen på Facebook. Oppskriften hadde jeg funnet her. Men etter flere års pause hadde jeg faktisk glemt denne vakre og morsomme paien helt.


Det er mange muligheter for godt fyll under squashen, du kan godt bruke rester av en hot tomatsaus eller annet med litt kraftig smak, for squashen er mild og god. Happy pai day! Pai er fantastisk mat.

søndag 4. august 2019

PIZZA PÅ LAVKARBO

Jeg driver lavkarbodiett for tida, ikke bare vegetarisk, men med stor vekt på grønnsaker. Tenker dele noen av de rettene jeg har laget nå i sommer, uten oppskrifter, bare med ingrediensene. I går lagde jeg mine to mest vellykkede blomkålbunner for pizza, de er faktisk bedre enn de vanlige med mel i.

Oppskriften fant jeg hos Tine og det er bare fintkuttet blomkål, egg og revet ost i deigen, som for-stekes ca 15 minutter før du legger fyllet på. I dag ble det søndagsfrokostpizza med hot tacosaus, finhakket fennikel og blåmuggelost. En garantert vinner, spist med salat fra hagen!

På bildene ser den kanskje ikke så god ut - men smaken! Helt uovertruffen! Fennikel og blåmuggelost er supermat sammen! Dagen før dekket jeg med tacosaus, skinkeskiver, reven ost, paprika og gressløk med et hint av oregano og basillikum på toppen. Bare lekkert. Blomkålbunnen tåler godt å bli litt brun i kantene, den er faktisk aller best der den blir litt sprø og fin. Den tåler også å fryses. Vel bekomme!

Pizzabunnen finner du her.




torsdag 28. desember 2017

AMIRAS PALESTINSKE KJØKKEN

Hurra, Palestinabutikken i Bergen har solgt ut kokeboka til Amira, og kjøper av restopplaget mitt! Så hyggelig! Godt nytt år til dere alle!

onsdag 25. oktober 2017

GRESSKAR

Det er gresskartid, og jeg har for første gang lagd gresskarsuppe. Bakte gresskaret i ovnen en time, først skylt og smurt godt inn med rapsolje. Delte det så og fjernet alle frøene og det litt slimete stoffet som frøene ligger lagret i.

Skar så opp gresskaret i terninger og kjørte det til mos i kjøkkenmaskin sammen med tynne skiver av fersk hvitløk og ingefær, - med skall og det hele. Varmet sakte opp og spedde ut med grønnsaksbuljong til det ble passe suppekonsistens, smakte til med salt, sukker og rød chilliepasta, Santa Maria Red Curry Paste.

Sterkt og godt. Resten av suppa gikk i frysern for å bli middag en kald vinterdag.

onsdag 4. januar 2017

SPIS OPP RESTEMATEN

Jeg har ett, godt og viktig  nyttårsforsett: Spise opp alle restene mine og ikke kaste mat. 

Jeg har funnet en flott blogg som jeg gjerne deler med dere. Her vrimler det av gode tips. 
Den heter Restemat.no og du finner den her.

Særlig likte jeg dette med å sorterer maten i kjøleskapet! Smart tips. Slenger på en fin påminnelses-pyramide med det samme. Mest grønnsaker i denne, mindre av alt det andre! 

søndag 4. desember 2016

DAGENS FRUKTFAT

Dagens fruktfat er vel egentlig et grønnsaksfat. De ligger fremme på kjøkkenbenken for å minne meg selv på å spise frukt og grønt hver eneste dag. Sammen med aprikoser, sitron og en godt moden banan - som jo faktisk er frukt - finner jeg rød løk, ingefær, kål, paprika, stangselleri, brokkoli og purre som minner meg om sommer, og om å putte litt ekstra grønt i panna eller gryta eller på skiva. Ekstra godt blir det óg.

mandag 13. juni 2016

JUNES BROKKOLISALAT

Jeg liker egentlig ikke rå brokkoli selv om jeg vet at det er sunt. Men på jobb har vi ei fabelaktig kantinedame som lager masse god vegetarmat til oss. Elsker det!

Hennes brokkolisalat er super.

Rå brokkoli i små buketter, men skyll den godt først. Rosiner, sier hun. Tørket aprikos i små terninger, sier jeg - som ikke er så glad i rosiner!

Dressingen er enkel: Rikelig med creme fresh, godt smaksatt med en god balsamico, sukker, salt og pepper - og kanskje en skvis med lime.

Bland sammen og nyt. Sunt og supergodt!

SUPERMATEN

Ikke noen store nyheter, egentlig - spis blåbær, spinat, tomater, fet fisk, yoghurt, kiwi, søtpotet og valnøtter. Også mørk sjokolade, da. Til trøst.

VAKKER FROKOST MED TOMAT OG JORDBÆR


lørdag 16. april 2016

VÅREN PÅ VEI

Fortsatt fanatisk på grønn drikk om morgenen: Sola står inn i vinduskarmen, i dag er det fersk grønnkål, fennikel og selleristang som er basis sammen med en kvart banan i smoothie-mikseren. Et halvt eple, en cm rød chilli inkl noen frø, og en god cm fersk ingefær. Kanskje en dl appelsinjuice og vel så mye iskald Oatly havredrikk. 

Klar og kjør! Isbiter hvis du har! Chillien har skapt en ny dimensjon i mitt smaksunivers! Nyt vårdagen og kjenn den brenne litt på tunga!

onsdag 13. april 2016

BESTE TIL NÅ

Sliten hjem fra et styremøte i kveld, det blir fort lange dager. Innom kjøpesenteret og hamstret litt banan og en pakke med havredrikk. Ut av smoothie-mikseren kom årets beste kveldsdrikk, tror jeg:

En banan, en halv appelsin, tre gode skiver av en stor fenikkel, en passe bit fersk ingefær, og jeg bruker en  ganske stor bit for jeg syns det er topp - og så kveldens spiss på smaken: to tynne skiver av rød chilli og to isbiter.

Fylte opp med Oatly havredrikk og usøtet appelsinjuice. God natta, sier jeg bare. God natta, venner! Dette var godt!


Jeg elsker fenikkel på grunn av den gode smaken. Og det følger sunnhet med den. Jeg sakser fra KK.no: Så altfor mye næringsstoffer kan ikke fenikkelen skryte på seg, men den er likefullt en kilde til kostfiber, vitamin C og B-vitaminet folat. Folat er særlig viktig for gravide.

Vitamin C er en antioksidant som reduserer skader fra frie radikaler. Disse stoffene påfører ørsmå skader på celler og vev, og antioksidantene ødelegger de frie radikalene før de gjør for stor skade. Gevinst? Arvetoffet vårt og kroppens bestanddeler blir beskyttet. Vitamin C fornyer vitamin E og fremmer jernopptak, i tillegg til å være nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner.

Tradisjonelt sett har fennikel blitt brukt til å lette fordøyelsen etter et tungt måltid, og fennikelavkok kan lette luftsmerter, hevder folkemedisinen.

lørdag 2. april 2016

FRUKTMOS


En overmoden banan, fire cherrytomater, en halv avokado, tre kvart appelsin, en stangselleri-stang, en bit fennikel, mye fersk ingefær, en dash havredrikk og litt eplesaft var det som ble blandet i dagens morgenjuice. To isbiter i mikser'n ble det også plass til.

Ble egentlig en fruktmos, nesten som å spise en dessert.

Det ble overfylt i smoothie-mikseren! Men det ble en god start på dagen: Friskt og næringsrikt. En fin måte å bruke frukt eller grønnsaker som kanskje er litt overmodne.

Jeg frykter for at dette blir vanedannende, at jeg ikke kan reise noe sted uten å ta med smoothie-mikseren for en fresh start på dagen: En ny start på våren. Håper det varer.

onsdag 23. mars 2016

BÅLKOS MED OST

Fikk litt sånn bål-kos følelse og fant en skikkelig bål-kos-oppskrift. Sitter inne med snøstorm rundt hjørnene, men pytt, pytt. Man kan alltids drømme!

Ost med grillkull finner du her. Lykke til og god påske!

PINNEBRØD

Jeg deler en oppskrift nå, mest for å si god påske til mine lesere! Pinnebrød er godt. Her i byen snør det kraftig. Men jeg gleder meg til pinnebrød-sesongen starter!

Og her finner du en oppskrift. Nyt dagene!

mandag 14. mars 2016

SYRLIG, SYRLIG GRØNT

Lite havredrikk igjen da jeg kom fra helgetur. Morgenens grønne starter ble med siste skvett av Oatlypakken (se innlegget under om havre) pluss appelsinjuice tynnet med vann fordi jeg ikke liker smoothien så sterk.


Saft av en halv sitron og en halv lime ble presset i, en håndfull grønnkål, en kvart avokado, en stilk stangselleri, en bit fersk ingefær. Det ble en grønn og lett syrlig morgen, veldig god. Og sikkert megasunn! 

Seinere i dag blir det havregrøt for å få litt flere betaglukaner inn i systemet. Ha en fin dag!


onsdag 9. mars 2016

HAVRE ER SUNT

I dag skal jeg slå et slag for havren. Og selv om jeg prøver å unngå reklame, må jeg nevne min nokså nyoppdagede helsedrikk, som er laget av havre og som jeg har begynt å bruke i mine morning-milkshakes eller smoothies som det så fint heter nå.

Betaglukan finnes i mengder i havre, og det er godt for å redusere kolesterolet i blodet, andre gode egenskaper har det også: 

"Betaglukaner er gode for hjertet. Som del av en variert og balansert diett og en sunn livsstil bidrar de med å vedlikeholde et normal kolesterolnivå i blodet. Ett glass med 250 ml Oatly gir en tredel av det daglige anbefalte inntaket av betaglukan", sier reklamen.


Og jeg tror dem.

Litt mer om betaglukaner finner du på nettet her


FLYTENDE SØNDAGSFROKOST

Har blitt helt frelst for denne formen for frokost. Litt banan i frokost-smoothien gir god fylde, eple og litt grønnsaker som man finner i kjøleskapet tilsettes, fersk ingefær, gjerne en hel appelsin i skiver, lime- eller sitronsaft er et must, smak deg fram - det er noe med finne smaker som kler hverandre, tenker jeg.

Hver dag en ny variasjon. Jeg har frosset vann i et tynt slikt i en plastpose, og slår av en par tynne isflak og har i mixeren. Bruker usøtet eplesaft og vann til passe fylde, kjører ett lite minutt og voila!

søndag 6. mars 2016

SØNDAGSGRØNN OG FRESH


Søndag og sol, og jeg drikker en grønn, grønn frokost på Oatly havredrikk og appelsinjuice halvt om halvt, med banan, fennikel, selleristang, grønnkål, en halv sitron og mye fersk ingefær. Grønn og frisk!


Havre hjelper på å senke kolesterolet i blodet, som jeg har litt for mye av. Appelsinjuicen bidrar med søthet og bananen med fylde, og sitron og ingefær gir en nødvendig friskhet som trengs for å dempe grønnkålen, som er sterk både på smak og lukt. Men sunn!

I morgen spretter jeg en boks ananas og prøver sammen med grønnkålen. Disse grønne gledene må utforskes videre. Nyt søndagen!

torsdag 25. februar 2016

MER JUICE

I dag ble det en morning-juice med banan, eple, fennikel, sitron- og limesaft, en liten touch av jordbærsyltetøy for å søte den litt, og kjørt på smoothie-mixeren med utblandet grønn iste, og en par, tre isbiter.

Det ble veldig friskt og godt. Jordbær og fennikel er en artig kombinasjon. Prøv selv!

lørdag 13. februar 2016

HELSESTART

Imponerende god frokost-smoothie med cherrytomater, selleristang, banan, jordbær og usøtet eplejuice. Aldri for seint å starte et nytt og bedre liv?

lørdag 21. februar 2015

BLOMKÅLBURGERE

Glede seg over andre som klarer noe. Det jobber jeg med hele tida. Jeg er inkonsekvent og rotete, og når noen takler seks barn, samliv og gode vaner, tenker jeg at det er bra, men at jeg ikke helt er der. Smil. Jeg får klare meg med mitt eget liv og finne roen her.

Men jeg elsker å leite på nettet etter spennende nye oppskrifter og prøve dem ut, gjerne etter eget hode. Nettsiden til Berit Nordstrand er alltid livsbejaende, og oppskriften på Berit sine blomkålburgere finner du her.


Mindre kjøtt og mere grønnsaker, hørt den før? Jeg lagde blomkålburgere sist søndag med egne modifikasjoner fordi jeg valgte å holde kikertene unna. Det betyr mer blomkål i retten. Fordi jeg bare har en liten blender som ikke beveger maten noe særlig rundt, hadde jeg nok litt mye blomkålkraft i, og måtte derfor gjøre blomkålmassen fastere med et ekstra egg og en toppet teskje potetmel.

Jeg stekte dem i panna, og de var litt vanskelige å snu. Men det gikk. Og de ble kjempegode. Fin, gul farge fra gurkemeien og god smal av sesam gjorde susen. Absolutt verd å prøve, og en kjempegod og annerledes måte å spise blomkålen på.


søndag 18. januar 2015

TI GODE FORSLAG

Ti kjøttfrie middager, du finner dem her. Interessant at det vegetariske etter hvert får større plass, er det. Har du prøvd noen av disse som NRK mat foreslår? Eller har du gode forbedringsforslag?

søndag 7. september 2014

KRYDDER MED HELSEEFFEKT

Gurkemeie blir ofte omtalt som «superkrydder». Det utvinnes fra rota til urteplanten med samme navn, og har fått mye oppmerksomhet grunnet de mange helsemessige fordelene det ser ut til å ha.
Kurkumin, det aktive virkestoffet i gurkemeie, er et av de kraftigste antiinflammatoriske naturlige stoffene man kjenner til. Det angriper betennelser og kan bidra til å forebygge og lindre smerter og stivhet i muskler og ledd.
Studier har vist at gurkemeie i riktige doser kan ha en like god effekt som enkelte betennelsesdempende legemidler som hydrokortison og fenylbutazon, og i motsetning til disse legemidlene har gurkemeie ingen påviste bivirkninger i kroppen.

torsdag 8. mai 2014

VEGANBLOGGEN

Pussig treff. Bare dumpet innom denne bloggen. Fant interessante ting.
Her er noe av det.

Quinoa-boller thai style. Jeg bare forestiller meg at dette er snadder. Lykke til!


fredag 31. januar 2014

OM Å LAGRE FRUKT OG GRØNT. VELDIG GODE RÅD!

Se - alle de gode rådene om hvordan vi skal oppbevare frukt og grønnsaker. Les mer her.

torsdag 23. januar 2014

EN GOD VEGETAR-VIN ER IKKE Å FORAKTE

Livet fortsetter med sine nye utfordringer. Jeg har begynt å kvitre på Twitter. Så nå twitrer jeg også om god mat og drikke! Ja, ja. Noe skal man da holde på med!
Fant en fin blogg, amerikansk selvfølgelig - som handlet om at vegetarisk mat godt kan tåle en god vin. Og ikke bare en lett hvitvin, det går også med en god rødvin i glasset. Les og lær!


Det ser til og med ut som om du kan følge meg på twitter fra denne bloggen her. Det blir enklere og enklere å leve med all teknologien. Og stadig vanskeligere og vanskeligere å få det til å fungere...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...