tirsdag 19. april 2011
VAKKER VIDEO FRA GRØNNSAKSHAGER I SVERIGE
Frantzén/Lindeberg – Två grönsaksland from vdKG Design on Vimeo.
Denne lille filmen er virkelig verd en titt, til inspirasjon mens man gleder seg til sommeren. Jeg fant den på nettsiden til Frantzén/Lindeberg som er den svenske restauranten som vant One to watch - prisen i kåringen av verdens beste restauranter. Oversikten over de ti beste i verden finner du her og jeg anbefaler virkelig en titt på noen av nettstedene deres, mye snadder også i nettdesign, f eks hos The Fat Duck. Og selv om den ikke er spesielt vegetarisk, var det mye morsomt å klikke inn på og faktisk lære noe av, blant anna om smak, lukt og andre sanseinntrykk som jeg ikke kjente til.
Ikke at jeg bryr meg så veldig om de beste restaurantene i verden, men akkurat i dag sjekket jeg en del av nettsidene deres, og der var det mye kult. Du finner Frantzén/Lindeberg sine nettsider her og jeg ble så deilig inspirert av alle grønnsakene i frilandet. Se og nyt.
torsdag 24. mars 2011
BLUE CUPCAKES ELLER BLÅBÆRMUFFINS
2 stk egg
1,5 dl sukker
75 g smeltet smør
0,5 dl melk
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 dl blåbær
1,5 dl sukker
75 g smeltet smør
0,5 dl melk
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 dl blåbær
Sett ovnen på 225 grader. Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett det smelta smøret, mel og bakepulver vekselvis med melk. Ha i blåbærene. Hvis de har vært frosne, ville jeg nok silt av safta først.
Ha røra i muffinsformer og stek midt i ovnen i 12-15 minutter. Jeg lagde 10 stykker i store former, i små former antar jeg det kan bli opp mot 20.
Ha røra i muffinsformer og stek midt i ovnen i 12-15 minutter. Jeg lagde 10 stykker i store former, i små former antar jeg det kan bli opp mot 20.
Kjempegode varme, med is til. Kjempegode uansett. Og blåbær har jeg lovprist flere ganger her på bloggen. Fulle av nyttige stoffer som virker godt i kroppen. Nyt muffins, eller cupcakes som de kalles i moderne magasiner. Trendriktige er de også. Gjerne med fancy glasur og anna pynt på toppen. Men det trengs ikke.
Trenger du gode råd til pynting av cupcakes, så ta en titt på denne nettsida. He, he. Der er det litt av hvert å prøve seg på.
Trenger du gode råd til pynting av cupcakes, så ta en titt på denne nettsida. He, he. Der er det litt av hvert å prøve seg på.
mandag 21. mars 2011
KREMETE ROTGRØNNSAKER
Nettopp sett programmet Den nordiske smaken og dette så bare så fristende ut, at jeg deler med en gang: Her er oppskriften på kremede rotgrønnsaker. Så bare veldig lekkert ut, så jeg stjeler den. Hvem prøver? Lenken ligger her.
søndag 20. mars 2011
KAMSKJELL MED SELLERIROT, APRIKOS OG INGEFÆR
Har vært på 5-stjerners damemiddag og lurer herved inn en sjømat/fiskeoppskrift på bloggen, laget på torskekjaker eller med kamskjell - og som er noe av det beste jeg har smakt. Den er en velegna forrett til fire personer og lages slik:
50 g sellerirot dvs fire tynne skiver
2 ss soyaolje
8 kamskjell eller torskekjaker
2 sjalottløk
1 dl hvitvin
1/2 chili
1 ts finhakket frisk ingefær
1 dl fløte
100 g kaldt usaltet smør
4 ss finhakket tørket aprikos
salt, pepper
persille til pyntSkjær sellerirot i tynne skiver. Stek dem i stekepanne og legg dem på et bakebrett eller i ildfast fat. Ta bort muskelen på kamskjellet, tørk og del i tre skiver og brun dem eller torskekjaker(!) hurtig i panna på den ene sida. Anrett oppå sellerirotskivene.
Finhakk sjalottløk og chili og kok i en kasserolle med hvitvin og ingefær til nesten all væske er borte. Tilsett fløten, kok opp og pisk inn smøret. Tilsett aprikosene og smak til med salt og pepper. Hold sausen varm.
SPRØ FRITERTE RISBOLLER
Virkelig et lite luksusmåltid til forrett eller småsnack på et party. Hvis du gidder å frityrsteike, da! Men det er faktisk verdt det!
2 ss olje
2 dl grøtris
1/2 finhakket løk
2 ss finhakket hvitløk
1/2 ts gurkemeie
1 glass (230 g) Santa Maria Garlic Salsa
4 dl vann
1 grønnsaksbuljongterning
1 grønnsaksbuljongterning
1 egg
50 gram hakkede mandler
1/2 dl skarp revet ost
2 ts salt
1/2 dl skarp revet ost
2 ts salt
brødrasp
solsikke- eller rapsolje til frityrsteking

Liker ikke å drive med reklame. Men den søte chilisausen er bare et 'must'.
lørdag 19. mars 2011
KRYDRET RIS - 3
Fra kokeboka World Food India sakser jeg denne praktfulle oppskriften på krydret basmati ris:
225 g basmati ris
30 g smør eller olje
5 frø fra grønne kardemommer
5 nellikspiker
2 laubærblad
1/2 kanelstang
1 ts fenikkelfrø
1 ts svarte sennepsfrø
4,5 dl vann
1 1/2 ts salt
pepper
2 ss fersk hakket koriander
Skyll risen og la den trekke i rent vann i 30 min. Sil av øverflødig vann. Smelt olje eller smør og rør i krydrene la surre et halvt minutt. Rør inn risen, tilsett så vann og salt og la koke opp. Senk temperaturen så risen bare damper tørr, ca 8-10 minutter. Rør inn koriander med to gafler, legg på lokket igjen og la hvile 5 minutter.
1 ts fenikkelfrø
1 ts svarte sennepsfrø
4,5 dl vann
1 1/2 ts salt
pepper
2 ss fersk hakket koriander
Skyll risen og la den trekke i rent vann i 30 min. Sil av øverflødig vann. Smelt olje eller smør og rør i krydrene la surre et halvt minutt. Rør inn risen, tilsett så vann og salt og la koke opp. Senk temperaturen så risen bare damper tørr, ca 8-10 minutter. Rør inn koriander med to gafler, legg på lokket igjen og la hvile 5 minutter.
fredag 18. mars 2011
RIS MED KORIANDER OG LIME
Leita etter litt mer informasjon om cilantro eller fersk korander, som jeg kaller det - men som jeg må på internasjonal butikk for å få tak i. Da fant jeg denne oppskriften, her.
3 cups cooked rice (white or brown)
1 teaspoon lime zest, minced (revet skall)
2 tablespoons fresh lime juice
3 tablespoons cilantro, finely minced
Toss lime zest, lime juice, and cilantro with cooked rice. Serve warm or cold.
Litt mer om fersk koriander:
An aromatic annual Eurasian herb (Coriandrum sativum) in the parsley family, having parsleylike leaves and umbels of tiny white to pinkish flowers. It is cultivated for its fruits, leafy shoots, and roots.The fresh young leafy plantlets of this herb, used in salads and various dishes as a flavoring and garnish. Also called Chinese parsley, cilantro.
KRYDRET RIS - 2
Pilau kommer av det persiske ordet pilav som også er stammen til pilaf, som i ris pilaf. Sjekk evt på Wikipedia. Denne måten å koke ris på finnes i hele Midtøsten og Vest Asia, og ble spredt til Afrika gjennom araberne og til Karibien og sørstatene i USA gjennom slavene. Zanzibar var knutepunkt både for slave- og krydderhandel i mange hundre år, dagens rett kommer derfra og oppskriften har jeg henta på kjøttfri mandag på Facebook.
Zanzibar pilau
1 ts kumminfrø
1 ts hele pepperkorn
1 ts nellikspiker
1 kanelstang, evt 1/2-1 ts kanel
Zanzibar pilau
1 ts kumminfrø
1 ts hele pepperkorn
1 ts nellikspiker
1 kanelstang, evt 1/2-1 ts kanel
noen kardemommefrø, evt 1/2 ts kardemommepulver
olje til steking
flere fedd med hvitløk – antall etter egen smak
olje til steking
flere fedd med hvitløk – antall etter egen smak
2 ts hakket eller revet fersk ingefær
3 kopper ukokt ris
3 kopper ukokt ris
2-3 løk, hakket
2-4 tomater, hakket i store biter
2-4 poteter, kuttet i terninger
1 eple, kuttet i terninger, valgfritt
2-4 tomater, hakket i store biter
2-4 poteter, kuttet i terninger
1 eple, kuttet i terninger, valgfritt
1 kopp med rosiner, valgfritt
Surr det hele krydderet i litt olje i 2 minutter, ikke stek krydder i pulverform – det brenner seg.
Knus hvitløk og ingefær sammen. Sett til side.
Skyll av risen og sett til side.
Stek løken blank sammen med krydderet, ha i hvitløk og ingefær. Ha så i ris, og rør til all risen har blitt blandet med olje og løk/krydderblanding. Ha så i krydder i pulverform. Sett ned varmen mens du rører. Ha i tomater og vann, litt i underkant av dobbelt så mye vann som ris. Tilsett poteter (og evt rosiner og eple). La det surre på lav varme med lokk ca 20 min – sjekk innimellom om du behøver mer vann.
Stek løken blank sammen med krydderet, ha i hvitløk og ingefær. Ha så i ris, og rør til all risen har blitt blandet med olje og løk/krydderblanding. Ha så i krydder i pulverform. Sett ned varmen mens du rører. Ha i tomater og vann, litt i underkant av dobbelt så mye vann som ris. Tilsett poteter (og evt rosiner og eple). La det surre på lav varme med lokk ca 20 min – sjekk innimellom om du behøver mer vann.
Eventuelt kan panna settes i middels varm ovn i ca 20 minutter, til all væsken er absorbert av risen og potetene er myke.
torsdag 17. mars 2011
KRYDRET RIS - 1
Fra nettsida til ei jente som liker å lage mat, har jeg lånt forslag på tilsetninger i ris. De kan man tilsette etter koking, eller surre i olje før tilsetning av ris og vann, og la koke med. Noen surrer også riskornene i olje før koking, det gjør jeg ofte.
Mange gode ideer her, og bildet av birdseye chillies har jeg henta på wikipedia. Pass på styrken - mye kan bli vel hot. Sida hennes finner du her.
Long Grain rice
Thai: Lemon grass, chopped birds eye chilies, fish sauce, seafood stock, kaffir lime leaves
Mange gode ideer her, og bildet av birdseye chillies har jeg henta på wikipedia. Pass på styrken - mye kan bli vel hot. Sida hennes finner du her.
Long Grain rice
Thai: Lemon grass, chopped birds eye chilies, fish sauce, seafood stock, kaffir lime leaves
Chinese: Chopped fresh ginger, garlic, shallots (småløk), sesame oil, chicken stock, bay leaves
Mexican: Japaleno peppers diced, tomato puree, paprika, beef/chicken stock, cumin, garlic
Arborio Rice
Middle eastern: olive oil, beef stock, cinnamon, nutmeg, pine nuts, blanched almond flakes
Japanese: ginger slices, sushi vinegar, mirin (japansk risvin)
Italian 'Risotto': garlic, onions, vegetable stock, button mushrooms, parsley, cilantro (fersk koriander)
Basmati Rice
Indian: star anise, sliced onions, fennel seeds, cumin seeds, coriander seeds, coconut milk
Malay: cinnamon stick, cloves, shallots, tumeric, tomato puree, chilli powder, coconut milk
Mye å prøve seg fram med her. Som høres godt ut!
Mexican: Japaleno peppers diced, tomato puree, paprika, beef/chicken stock, cumin, garlic
Arborio Rice
Middle eastern: olive oil, beef stock, cinnamon, nutmeg, pine nuts, blanched almond flakes
Japanese: ginger slices, sushi vinegar, mirin (japansk risvin)
Italian 'Risotto': garlic, onions, vegetable stock, button mushrooms, parsley, cilantro (fersk koriander)
Basmati Rice
Indian: star anise, sliced onions, fennel seeds, cumin seeds, coriander seeds, coconut milk
Malay: cinnamon stick, cloves, shallots, tumeric, tomato puree, chilli powder, coconut milk
Mye å prøve seg fram med her. Som høres godt ut!
søndag 6. mars 2011
VERTSHUS FOR SPARKIADEN 2011
I går tok jeg i mot 24 mer eller mindre fremmede mennesker til middag under det som kalles Sparkiaden her i Tromsø. Hvert vertshus tar i mot åtte mennesker - dvs fire sparkende par til forrett, fire nye til middag og nok fire nye til dessert. Vi er altså ti stykker til bords i hver bordsetning!
Som vertshus stiller du på Ølhallen for å motta en konvolutt med adresser, og hvert par som kommer til forretten, får en lapp med en adresse til huset hvor de skal spise hovedrett. Samme skjer etter at hovedretten er spist, og parene sparker videre til desserthuset.
Utrolig trivelig og litt hektisk å være vertskap, mi gode venninne Kjersti kom for å assistere og var til kjempegod hjelp, særlig når vi rydda etter forretten og de nye sparkerne kom til hovedrett. Alle har med seg drikke sjøl, og betaler 100 for å delta. Overskuddet i år går til kreftforskning, så det er faktisk litt alvor i arrangementet, ikke bare mat og kos og drikke.
Som vertshus stiller du på Ølhallen for å motta en konvolutt med adresser, og hvert par som kommer til forretten, får en lapp med en adresse til huset hvor de skal spise hovedrett. Samme skjer etter at hovedretten er spist, og parene sparker videre til desserthuset.
Utrolig trivelig og litt hektisk å være vertskap, mi gode venninne Kjersti kom for å assistere og var til kjempegod hjelp, særlig når vi rydda etter forretten og de nye sparkerne kom til hovedrett. Alle har med seg drikke sjøl, og betaler 100 for å delta. Overskuddet i år går til kreftforskning, så det er faktisk litt alvor i arrangementet, ikke bare mat og kos og drikke.
Her er menyen min:
Forrett
Avocadocreme med krepsehaler og dill
- og noen uten krepsehaler til det vegetariske paret som kom til forretten.
I tillegg satte jeg fram supersprø selleristenger, sukkererter og oppkuttet gul, orange og rød paprika med dip, - rømme med hvitløk, rømme med tacokrydder og rømme med dill og avocadomos.
Hovedrett: Indisk krydret risgryte.
Den kan f eks inneholde rødløk, krydderstekt vegetarkjøttdeig, paprika, gulrot, to bokser Garbanzo beans og fire bokser hakket tomat. Blomkål og brokkoli til slutt (se mer om behandling lenger ned). Den putrende herligheten ble tilsmakt med kardemommefrø, hvitløk, støtt koriander, kummin/karve, chilli, kanel og en Vindaloo currypasta kjøpt på innvandrerbutikken. Litt salt må til når det er så mye grønnsaker i gryta.
Denne retten kan godt lages dagen før, og den kan godt lages vegetarisk. Men risen bør kokes samme dag, ellers kan den bli til rispudding. Jeg dampet dessuten blomkål og brokkoli så vidt for seg, og lot dem ikke koke med i gryta.
Retten må etterkrydres hvis den skal varmes opp, ellers blir den slapp på smak. Jeg var ikke modig nok, og syns ikke den ble heftig nok når den kom på tallerkenen, men jeg var litt redd for at gjestene ikke ville takle for mye fersk chilli. Det angrer jeg på!
En skikkelog crosscontinental dinner med andre ord: Thai/indisk-inspirert med nystekt italiensk ciabattabrød.
Forarbeidet var det viktigste: Kokte først jasminris.
Lagde selve gryta ved å brune løk og vegetarfarse, krydre og tilsette grønnsaker og tomat.
Før gjestene ankom, fylte jeg en svær wokpanne med ris underst og helte sausen over. La dampet blomkål/brokkoli og hakket paprika på toppen. Satte hele wok'en inn i ovnen til gjestene ankom, så var det bare å øse opp og levere ut tallerkener mens folk skjenket i glassene. Glovarme ciabattabrød og smør på bordet. Vet at det burde vært nan-brød, men orket ikke bake. Godt uansett!
Desserten var en kule sjokoladeis med en touch av sjokoladesaus over, ved siden av nytinte bringebær og vaniliesaus. En kvist mynte til pynt. Kaffe og conjak.
Under hver seanse hadde vi en presentasjonsrunde der alle fikk fortelle hvem de var og hva de var opptatt av her i livet. Og så gikk praten livlig til gjestene måtte jages ut til sparkene og dra videre, og nye folk ankom, - røde i kinnene av vinterkulde.
Under hver seanse hadde vi en presentasjonsrunde der alle fikk fortelle hvem de var og hva de var opptatt av her i livet. Og så gikk praten livlig til gjestene måtte jages ut til sparkene og dra videre, og nye folk ankom, - røde i kinnene av vinterkulde.
Mer om fjorårets Sparkiade finner du på bloggen min for ett år sia, sjekk her.
søndag 20. februar 2011
INDISK MANGO CHUTNEY
Var på jenteparty i går, hovedretten var indisk og helt himmelsk.
Vertinne Nalan som kan dette med å trylle fram de vidunderligste retter, serverte indisk lammegryte, krydret ris og den mest fantastiske mango chutney'en jeg noen gang har smakt.
Siden det er søndag og jeg vil ut på tur, tar vi kun chutney'en i dag, og kommer tilbake med flere detaljer etterhvert.
Skrell mango og skjær i fine terninger, sett tilside sammen med saft fra lime. Stek løk i tre minutter i oljen, tilsett hvitløk og chilli i panna og stek to minutter til, uten at løken blir brun (bare myk). Tilsett senneps- og korianderfrø. Ha i mango, sukker, eddik, salt og revet ingefær og la surre på laveste varme i 10 minutter til væsken er trukket inn og mangoen er blitt litt klissete. Ha den i lufttett container i kjøleskap 3 døgn på lagring før chutneyen spises. Holder seg ei uke. Yummi!
Vertinne Nalan som kan dette med å trylle fram de vidunderligste retter, serverte indisk lammegryte, krydret ris og den mest fantastiske mango chutney'en jeg noen gang har smakt.
Siden det er søndag og jeg vil ut på tur, tar vi kun chutney'en i dag, og kommer tilbake med flere detaljer etterhvert.
1 stor mango
2 ss lime juice
1 ss vegetabilsk olje
2 småløk, finhakket
1 hvitløkskløft, finhakket
2 friske grønne chilli, eller kanskje noe mindre (etter smak)
1 ts svarte sennepsfrø
1 ts korianderfrø
5 ss lyst brunt sukker
5 ss hvitvinseddik
1 ts salt
et dryss av revet ingefær
Skrell mango og skjær i fine terninger, sett tilside sammen med saft fra lime. Stek løk i tre minutter i oljen, tilsett hvitløk og chilli i panna og stek to minutter til, uten at løken blir brun (bare myk). Tilsett senneps- og korianderfrø. Ha i mango, sukker, eddik, salt og revet ingefær og la surre på laveste varme i 10 minutter til væsken er trukket inn og mangoen er blitt litt klissete. Ha den i lufttett container i kjøleskap 3 døgn på lagring før chutneyen spises. Holder seg ei uke. Yummi!
Gleden ved å spise god mat i godt selskap er uovertruffen. Dette var en lørdagskveld som sitter igjen med sine gode smaker. Vi inviterer kanskje alt for sjelden våre nærmeste til gode måltider. Jeg er i hvert fall ikke så flink som jeg kunne vært.
Men nå er det lysere tider, så nå kommer endringene!
søndag 6. februar 2011
RESTE-RIS-GRYTE MED SKARP SMAK AV INGEFÆR
Left-over ris ble lørdagens redning. Hadde olje i jerngryta, stekte terninger av kålrabi og gulrot, strimlet kål, squash i smale staver, finhakka løk og blomkålbuketter. Smakte til med pepper, soya og finhakket fersk ingefær.
Blanda risen i grønnsaksblandingen, krydret med en kvart pose tacokrydder og en boks finhakket tomat. Lot alt putre littegrann og serverte med rykende varme wraps og masse reven ost. Ble bare så godt! Anbefales, også uten bilde!
Blanda risen i grønnsaksblandingen, krydret med en kvart pose tacokrydder og en boks finhakket tomat. Lot alt putre littegrann og serverte med rykende varme wraps og masse reven ost. Ble bare så godt! Anbefales, også uten bilde!
mandag 31. januar 2011
SPINATLASAGNE
Fant en tysk oppskrift på spinatlasagne, og fikk i tillegg en skikkelig god grønnsakslasagne servert. Summen ble en selvkomponert spinat og grønnsakslasagne.
Vasket en pose fersk spinat og fjerna stilkene, klipte den opp i fine/litt grove strimler. Smurte den ildfaste forma, la i første lag med lasagne, og siden et tykt lag med spinat (alt, faktisk).
Så smelta jeg smør og olivenolje i stekepanna og brunet forsiktig en smått oppkutta løk, tre skiver smått kuttet sellerirot og ditto gulrot (1 middels stor) i bittesmå terninger. Smakte til med soya og nykverna pepper og helte blandinga over spinaten.
Var litt engstelig for at dette skulle bli for tørt, så jeg kokte ut stekepanna med litt vann og helte over.
Lagde så den 'hvite sausen' som besto av et beger kesam og et halvt beger rømme (sto kvark og creme fraiche i den tyske oppskriften), to egg, muskat, salt og pepper, godt sammenvispa. To store hvitløksfedd ble presset oppi.
Helte all sausen over og trykte det så flatt som mulig (Noen ville nok dampet spinaten først, men jeg ville prøve med fersk - selv om den tar mer plass).
En ekte parmesan og/eller vanlig revet ost er vel så greit, - og jeg fyller nok på med litt mer reven ost mot slutten og venter nå mens god lukt sprer seg på kjøkkenet. Skal bare laste opp noen bilder og prøvesmake lasagnen før jeg legger ut denne saken. Blir det rester, skal jeg pakke det som matpakke og varme i micro'en på jobb.
Lasagne er megagodt, syns jeg. Og denne ble super, men kunne godt tålt et par hvitløksfedd til. Ha ei fin uke.
mandag 24. januar 2011
VERDENS MEST DÅRLIGE SAMVITTIGHET
Har ikke vært på bloggen på lenge. Ikke på denne bloggen, men på de andre - jo, ja, det har jeg. Men jeg har lagt inn en teller her på MATFRONT, og finner over 1600 blogg-treff! Himmel og hav.
DA fikk jeg dårlig samvittighet.
Alt jeg kan si nå, er at jeg prøver å leve uten brød og potet og pasta - og det er vanskelig for en vegetarianer. Og for de fleste andre, vil jeg tro. Dessuten får man aldri så lyst på brødskiver som når man har bestemt seg for ikke å spise dem. Eller lyst på lasagne. Mmmmm.
Jeg har aldri vært god på sjølkontroll. Men tar gjerne i mot gode råd på frokost, lunsjpakker, middager og nattmat uten alt for mye karbo. Noen gode innspill?
søndag 9. januar 2011
DIETT KAN VÆRE SÅ MANGT
Sitter og leser om dietter som har vært utprøvd. Det nyeste nå ser ut til å være mye protein og kost med lav GI.
I følge forskerne holder man vekta best ved å spise proteinrik kost med lav GI. De positive effektene er knytta til matvarer med lav glykemisk indeks, som bidrar til stabilt blodsukker. Det er ikke helt enkelt. Frukt som eple, appelsin og pære kan man da spise, mens melon, banan, vindruer, kiwi og ananas skal man være mer forsiktig med. Magre meieriprodukter er bra, det samme gjelder grønnsaker (unntatt mais).
Glykemisk indeks eller GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når det spises en matvare som inneholder karbohydrater. En matvare har høy glykemisk indeks når blodsukkeret stiger svært mye i løpet av de to første timene eller måltidet.
Eksempler på karbohydrater som har høy GI er hvitt brød, rista loff, brus, poteter, banan, sportsdrikker og polert ris.
En matvare som fører til at blodsukkeret stiger lite, har lav glykemisk indeks. Grovt brød, mange typer frukt, melk og juice er noen eksempler på matvarer med lav GI, skriver Wikipedia.
lørdag 8. januar 2011
JA TIL BLÅBÆR
Bare ganske enkelt, ei skål med cottage cheese og nytinte blåbær. Supermat. Masse protein og masse vitaminer og mineraler. Hør bare hva klikk.no/helse sier om blåbæra:
De små blå, som granskogen bugner av sommerstid, stanser diaré. De motvirker kreft. Blåbær skjerper nattsynet og motvirker aldring av hjernen. Hukommelsen din bedres. I tillegg reduserer de skadelig kolesterol og fettstoffer i blodet.
Det er blåbærenes høye innhold av antioksidanter, som bedrer hukommelsen. Disse flavonoidene aktiverer nemlig den delen av hjernen som styrer læring og hukommelse.
Et kjemisk sammensetning i blåbær heter pterostilben. Nylig ble det oppdaget av pterostilben reduserer det skadelige LDL-kolesterolet. Pterostilben reduserer også hjertefarlige triglyserider.
Et friskt hode, et skarpt syn og et friskt hjerte – hiv innpå munnfuller av de små blå, folkens! Bildet fant jeg på denne nettsida. Eat smart, age smart. Noe å tenke på?
søndag 2. januar 2011
BANANKAKE MED MØRK SJOKOLADE
Nybakt banankake med mørk sjokolade? Noen som har overmodne bananer fra romjula og lar seg friste?
75 g smeltet smør
3 egg
250 g sukker
275 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
3 godt modne bananer
250 g hakket mørk sjokolade
1 dl fruktyoghurt med vanilje, kokos eller melon
Smelt og avkjøl smør. Pisk egg og sukker til eggedosis.
Bland sammen det tørre og mos bananene med stavmikser eller gaffel. Vend bananer og melblanding inn i eggedosisen vekselvis med smeltet smør og yoghurt. Tilsett sjokoladen til slutt. Min røre ble litt tørr, så jeg tilsatte ca 1/2 dl vann.
Bland sammen det tørre og mos bananene med stavmikser eller gaffel. Vend bananer og melblanding inn i eggedosisen vekselvis med smeltet smør og yoghurt. Tilsett sjokoladen til slutt. Min røre ble litt tørr, så jeg tilsatte ca 1/2 dl vann.
Fyll røren i 2 liters brødform med bakepapir. Stek på nederste rille i varm stekeovn 175 ºC, ca 1 time for 2 liters form, litt kortere tid for små former. La kaka avkjøles litt før den tas ut av formen. Avkjøl på rist. Nytes med kaffe eller en god te. Vel bekomme!
lørdag 1. januar 2011
søndag 19. desember 2010
EGET KNEKKEBRØD ER SUPERT
Knekkebrød, med all verdens grove saker i, er bakt i egen ovn. De er grove og harde og sprø og smaker sunt, men også veldig godt, særlig de tynneste og bruneste av dem. Kan spises bart som kjeks eller med smør og brunost. Nam. De kan også etterspøes i ovn eller brødrister.

3 dl store havregryn
7 dl vann
Linfrø kan byttes med sesamfrø som gir veldig god smak, og det er sikkert mye annet godt man kan eksperimentere med. Massen røres sammen og står i 20 minutter og hviler før du stryker alt utover 2 til 2,5 stekebrett med bakepapir. Inn i 175 grader i 45 min til ca 1 time.
Slipp ut dampen med jevne mellomrom, og ta brettene ut etter ca ett kvarters steking og skjær opp knekkebrødene i ruter med pizzajern eller skarp kniv. Jeg bytter da plassen mellom øverst og nederst i ovnen på de to brettene. Personlig syns jeg det er godt når de er litt tynne og får god farge! Ikke noe sukker, men litt sunt fett fra frøene og nøttene er det nok i denne oppskriften!
3 dl store havregryn
2 dl havrekli
1 dl kruskakli av hvete
1 dl kruskakli av hvete
2 dl grov sammalt rug
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø eller 1 dl sesamfrø
1 dl grovhakkede mandler
1 dl grovhakkede valnøtter
1 ts salt
7 dl vann
2 egg
2 ss oljeSlipp ut dampen med jevne mellomrom, og ta brettene ut etter ca ett kvarters steking og skjær opp knekkebrødene i ruter med pizzajern eller skarp kniv. Jeg bytter da plassen mellom øverst og nederst i ovnen på de to brettene. Personlig syns jeg det er godt når de er litt tynne og får god farge! Ikke noe sukker, men litt sunt fett fra frøene og nøttene er det nok i denne oppskriften!
fredag 10. desember 2010
CHOCOLATE AND ZUCCHINI
Så mye spennende på nettet:
Sjekk denne dama som driver en praktfull blogg om mat. Jeg blir nesten misunnelig, nam.
Sjekk denne dama som driver en praktfull blogg om mat. Jeg blir nesten misunnelig, nam.
lørdag 27. november 2010
SJEKK DEN KAKA
KAKAO MED CHILLI
Snart er det jul, fire søndager fra nå, - og desember er like om hjørnet. jeg har funnet en fin blogg som heter papayablomst, og her ligger en spennende kakao-oppskrift med chilli. Du finner den her.
lørdag 18. september 2010
SØTPOTET OG EGEN POTET
Jeg har laget min EGEN høsthageblogg på ORDFRONT som er hjemmsida mi, gå gjerne dit og ta en titt -
Men har også funnet en oppskrift på søtpotetmos som jeg må prøve ut og umiddelbart deler med dere. Litt for galt å kjøpe søtpotet når man har egenprodusert potet i forsøksåkeren i hagen sin, men pytt, pytt. Denne høres god ut:
2 søtpoteter
15 mandelpoteter
1 vaniljestang
4 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper
15 mandelpoteter
1 vaniljestang
4 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper
Jeg tenker nå at den kanskje blir luftigere med litt melk eller en skvett fløte i, eller kanskje bare med litt vann, men det er nå en smak sak. Kok og skrell potetene, mos med stapper eller i maskin med smør, salt og pepper. Smak til med vaniljefrø. Ha en fortsatt fin høst og nyt dagene!
lørdag 4. september 2010
LENKE TIL PRAKTFULL KAKE
Har vært ute på tokt i Polhavet nord for Svalbard, sjekk evt bloggen min her, og mye matlagning blir det ikke ombord i forskningsfartøy der man går til dekket bord. Kjempegod mat, - ikke spesielt vegetarisk, dog, og jeg syns det er deilig å komme hjem til eget potetland og bugnende salatbed. Det begynte jo ikke å vokse her nord før i juli, grunnet en elendig sommer, men nå står det fint og grønt i hagen. Så lenge det varer. Snart kommer det nok snø - det var hvit krone på Tromsdalstind da jeg kom hjem. Det samme var det på fjellene rundt Longyearbyen.
Etiketter:
gulrotkake,
Svalbard
KUNSTIG KYLLINGKJØTT. FRISTER DET?
Har latt denne bloggen i stikken i flere måneder, men nå er det høst og jeg slenger som aller rasket inn ei nettside til noe jeg fant om kjøtt av soyabønner. Frister ikke meg. Men kanskje verdt å lese?
Her er linken. Urg.
Her er linken. Urg.
fredag 23. juli 2010
SALATEN KOMMER
Husker noen at jeg sådde? Det gjorde jeg, - og nå vokser det i de svarte kassene på trappa. De står under tak, takk og lov - ellers hadde det blitt undervannssalat. For her regner det, sommeren 2010.
Den japanske kålen (rett under) er den mest frodige. Men det spirer både i den amerikanske babysalaten og i plukksalaten (over), selv om det er litt vanskelig å se forskjellen på dem her på bildene. Men salatfest skal det bli! På store flate fat av glass, med vidunderlig dressing til.
Den japanske kålen (rett under) er den mest frodige. Men det spirer både i den amerikanske babysalaten og i plukksalaten (over), selv om det er litt vanskelig å se forskjellen på dem her på bildene. Men salatfest skal det bli! På store flate fat av glass, med vidunderlig dressing til.
søndag 18. juli 2010
FROKOST MED SOPP
Det regner på taket og jeg hadde ikke lyst på brødmat da jeg våkna.
Skar sjampingjong i tynne skiver og la den i en dyp tallerken med dressing fra Knorr over, - som fukt og smakstilbehør. Mener ikke å reklamere - men deres franske dressing på pose er verd en lovsang. Blandes med like deler vann og god olivenolje. Helles over soppen. La stå.
Skar så opp purreløk og biter av ei sellerirot som jeg fant i kjøleskuffen, samt tynne skiver av en fersk fenikkel. La dette over soppen som jeg hadde snudd i dressingen et par ganger med gaffel. Toppet med strimler av vanlig salat og litt fersk oregano og timian fra hagen.
Et lite skvis av lime på toppen.
Det ble bare SÅ godt. La det nå bare regne...
søndag 27. juni 2010
FOCACCIA
Dette blir et stort brød som må stekes i langpanne. Ha gjær og lunkent vann i en stor bolle, tilsett salt, sukker og olje og rør det sammen. Rør inn mel, hvitløk, tomater og oliven - det blir en løs, grøtete røre. Dekk til og la heve i 30-40 minutter.
7 dl vann
25 gram gjær
1 dl olivenolje
2 ss salt
2 ts sukker
15 dl hvetemel
2 hvitløksfedd i tynne skiver
7-8 soltørkede tomater i strimler
12-15 sorte oliven uten stein
1 kvist finhakket fersk rosmarin
Noen skjærer brødet i firkanter og fyller det med skinke, tomat og oregano. Jeg skiver det opp, kjører i brødrister til det er sprøtt, og spiser med smør og en god Jarlsbergost og litt fersk løpstikke. Alt er mulig. Og dette brødet er steike godt, også til turmat, siden det holder seg bra. Hvis du fyller pålegg i firkanter og pakker i plast eller folie, har du fersk turfrokost i flere dager. Nam, nam.
TID FOR Å SÅ. OG VENTE
Jada, jeg vet det er seint på sommeren for noen og at St Hans allerede er passert. Men jeg sår nå, sår i tre lange veranda- kasser som skal få stå og kose seg på trappa utafor inngangsdøra.
Allerede i juli kan vi høste salat, og det gler jeg meg til. Ting tar tid i nord, jordbæra blomstrer så vidt og poteten som jeg har satt, er ikke kommet opp over jordskorpa ennå.
Men bare vent! Det kommer! Det gjelder å være optimist når man bor på nesten 70 grader nord. Det gjelder å holde på trua om bedre tider. Og salat er knallmat. Særlig når den er selvdyrket. Du kan til og med dyrke den i vinduskarmen.
Allerede i juli kan vi høste salat, og det gler jeg meg til. Ting tar tid i nord, jordbæra blomstrer så vidt og poteten som jeg har satt, er ikke kommet opp over jordskorpa ennå.
Men bare vent! Det kommer! Det gjelder å være optimist når man bor på nesten 70 grader nord. Det gjelder å holde på trua om bedre tider. Og salat er knallmat. Særlig når den er selvdyrket. Du kan til og med dyrke den i vinduskarmen.
lørdag 22. mai 2010
BRØD MED FRØ OG NØTTER
Husker noen den gode blandinga av nøtter og diverse jeg varmet i ovnen? Alle ting forfaller, og restene gikk i en brøddeig som ble utrolig bra:
La en håndfull hele hvetekorn i vann i 3 og 1/2 del vann, som må til for å lage et middelsstort brød i brødmaskinen. Så tok jeg restene av nøtteblandinga i et litermål, fylte på med hvetemel opp til en liter og helte begge blandinger i maskinen. Tilsatte 2 ts tørrgjær og 2 ss god rapsolje. Så fikk maskinen jobbe.
Jeg simpelten elsker brødbakemaskinen. Den har ført til at karboinntaket i familien er høyt, nytelsen er stor og tennene våre er flotte. Noe så godt som nybakt brød, finnes det? Noe så godt som å våkne i et hus der den digitale maskinen har ført til nybakt brød, ferdig til å nytes klokka sju om morran når vi våkner?
Godt brød er et funn. Dette ble et godt brød. Bilde kommer. Kanskje.
Abonner på:
Innlegg (Atom)