onsdag 5. mai 2010

SPENNENDE MED KRYDDER

 

















Jeg simpelten elsker krydder, elsker krydder. Vil du bli inspirert - ta en titt på besøket mitt i krydderbasaren i Damaskus. Det var en opplevelse, og litt om krydderblandingene vi kjøpte der, finner du på på ORDFRONT-bloggen min.














På bildet ser du za'atar, den spesielle krydderurten i familie med oregano, som finnes i fjelltraktene i midt-Østen og som er et grunnkrydder i veldig mye mat fra disse områdene. Za'atar er også navnet ei vanlig brukt krydderblanding der denne urten er hovedingrediens.

Dette ga meg inspirasjon til å gå gjennom krydderhylla mi, de to kryddereskene i skapet og de to krydderkurvene på kjøkkenbenken - jeg er sånn som må ha saker fremme for å se dem, huske dem og bruke dem. Wow, det ble mange - noe som mangler her?

   MINE KRYDDER                           MINE TILBEHØR
     oregano                                      vaniljestang
      timian                                                              
      salvie                                        sennepspulver
      rosmarin                                     dijonsennep
     estragon                                         honning
     koriander                                grønn og rød pesto
         dill                                      jalapeño pepper
     løpstikke                                  tahini, sesampasta
    lime leaves                                  mango pickles
    laubærblad                                      tomatpuré

       paprika                                           kokosolje
sumac, fra midt-Østen                           brunt sukker
        karve                                               kakao
         anis                                            mandeldråper

    gurkemeie                                           kaffe
      kanel                                                oliven
  kardemomme                                  peppermynteolje
     ingefær
      nellik                                               karry
     allehånde                                     garam masala
      muskat                                         seven spices
      safran                                         red chilli spice
     lavendel                                           za'atar
                              hvitløkspulver
                                valmuefrø
                      svart, rosa og hvit pepper
                                  chilli

Vel, der fikk jeg i hvert fall tatt ei vareopptelling i skapene og kurvene mine! Jeg har enda flere ferdigblandinger som er blitt vanlig, men syns vel at det viktigste er et basis utvalg med smaker og tilsetninger som kan brukes på kjøkkenet. Med glede, mot og fantasi!

Jeg har puttet krydderblandinger som karry og garam masala inn til slutt i lista, fordi det er ferdigkjøpte blandinger av mange ulike krydder. Men syns forøvrig utvalget mitt er bra.
Men er det noe viktig jeg har glemt eller mangler? Fortell meg! Og hva skal det brukes til?

PROTEINKICK OMELETT

Jeg er ingen low-carb tilhenger som dropper karbohydratene i kostholdet, men skjønner intuitivt at det å kutte hvitt sukker, hvitt mel samt mye brød og kaker er en god ting. Vil du bli god og mett i en fei, uten for mye arbeid - hvorfor ikke med en skikkelig proteinomelett?

Tre egg og en halv boks cottage cheese røres hutig sammen med litt salt, haes så i stekepanna på lav varme over litt rapsolje til det stivner. Dra noen forsiktige drag med stekespaden for å få bukt med fuktigheten oppå - legg eventuelt et lokk på under steiking. 

Strø evt på mozarellaost i tynne strimler som får smelte underveis, og dra noen skikkelige omdreininger fra pepperkverna over. Selvfølgelig kan du krydre med anna krydder eller urter etter smak, men jeg liker den gode smaken av egget.

Kan spises som den er, eller på grovbrødskiver. Noen skiver rå gulrot gir fin farge og tyggemotstand. Server stekte grønnsaker ved siden av, og du har full middag. 

Omeletten er god kald også, og kan pakkes i matpakken sammen med oppkuttede grønnsaker og kinakål/salat. Snaddermat.

fredag 30. april 2010

LETTERE, SUNNERE SNOP

I ildfastformen la jeg usaltede cashewnøtter, valnøtter, gresskarfrø og sesamfrø, alt økologisk og uten salt. Inn i ovnen på omlag 50 grader i en snau time.

Kunne sikkert ristet alt på litt høyere temperatur, men dette ble bra i massevis for meg. Kjempegodt helgesnop! Veldig sprøtt og sunt, og kjempegodt å spise mens det ennå er varmt. 

Her er gode umettede fettsyrer og blandinga er både smaksfull og mettende. Jeg spiser alt for lite frø og nøtter. Her er et stort forbedringspotensiale! 
God helg!

GOD MAT UNDER MIDDELHAVETS SOL




Hjemme igjen fra tur - og det var god mat i Libanon. Vi elsket å spise på uterestaurant ved strandkanten der vinden sto inn fra havet - og kikk på de digge rettene. 
 
Fargsprakende grønnsaker, omelett, grillet ost, salat med stekt brød - en spesialitet i midt-Østen kalt fatoush - og dypbrune, stekte kjøttboller som vi helt sånn oss i mellom bare kalte kamelbærsj

Dette er også en typisk rett som vi fikk både i Libanon og Syria, men med litt forskjellig kryddertilsetnng. Det er vel som våre egne kjøttkaker hjemme i Norge - aldri to like oppskrifter.

Idéen om å ha mange små retter på ulike tallerkner, såkalt mezzeh, er en god idé også hjemme, både til hverdag og fest! Vil du prøve deg på en fatoush salat, finner du en oppskrift her.

KAITEN SUSHI CONVEYOR I BEIRUT

Forandring fryder! Den morsomste opplevelsen på matfronten i Libanon, var å spise sushi ved et rullebånd som passerte oss der vi satt langs disken og nøt maten til fulle. 

Jeg elsker sushi, men har ikke tenkt å legge ut noen oppskrifter her, bare inspirere. Og denne sushien var kjempegod. Kjempegod. Og det var morsomt å sitte å forsyne seg og se på de små delikate sushi og surimistykkene som passerte forbi. 

Forskjellig farge på tallerknene antyder ulik pris. Dette var morsomt. Og annerledes. Spising og valg av mat ble en veldig dynamisk opplevelse, og det gikk med fem ulike tallerkerkner før denne dama var forsynt!






















Sånn sushirestaurant vil jeg gjerne ha i Tromsø! 

Og skal du til Beirut, anbefaler jeg Kaiten Sushi Conveyor som ligger sentralt på hovedgata Hamra. Vel bekomme!

GRØNNE BØNNER. OG OMSORG








































Vel hjemme etter tur til Libanon, husker jeg fortsatt de gode måltidene lagd på ferske grønnsaker og spist i fellesskap. Amira hentet grønne snittebønner tidlig om morgenen, renset og vasket dem og kokte sammen med tomater, hvitløkskløfter og litt salt. Så enkelt og så godt.  

God mat og oppriktig omsorg for mennesker med enkle midler.






















Jeg legger ved et bilde av inngangsdøra til Amiras hus i Rashedieh i sør-Libanon. Selv i en flyktningeleir er det mulig å gjøre det vakkert rundt seg. Amira er et eksempel til etterfølgelse. Jeg håper å få komme tilbake en dag. Jeg håper virkelig det.

tirsdag 6. april 2010

PURÉ AV EGGPLANTE, EN DELIKATESSE

Litt snaddermat fra det palestinske og midt-Østenske kjøkken? Dette er en delikatesse - en puré av grilled eggplant - eller svidd aubergine, for å si det litt tøft. Det er en myk miks av eggplante, sesampasta, olje, hvitløk og salt som spises med brød i mange land i Midt-Østen, og som jeg syns smaker helt praktfullt.

Da vi kom til flyktningeleiren Rashedieh i Sør- Libanon forrige helg og jeg ble kjent med vår husvertinne Amira, bad jeg henne lære meg hvordan hun gjør det. Følg med, følg med.

Amira har gassovn og legger eggplantene rett på gassen. Wow. Det brer seg raskt en lett svidd, men god lukt i huset - og med noen minutters mellomrom snur hun på eggplanten som snart blir rimelig godt svartsvidd i det lilla skallet.

Når hele auberginen er ferdig svidd, og hun med letthet kan føre en kniv gjennom den og kjenner at den er myk inni, skrur Amira av gassen og avkjøler planten under vann mens hun skreller av det svidde skallet.

Resultatet er en ganske - tja, blaut masse med ubestemmelig utseende - som snart skal bli til den mest vanvittige delikatesse. Fram med blenderen - for Amira er en moderne dame som stadig har gjester i huset på besøk og derfor lager mye mat - og så kjøres eggplanten sammen med tahini (sesammasse som du får kjøpt på en hvilken som helst internasjonal butikk), olivenolje, sitron og hvitløk til en smidig og jevn masse.
Med et elegant sirkelstrøk legger hun puréen som kalles baba ghanoug eller moutabbal (jmf den engelske ordboka) på en passelig stor tallerken, og en extra virgin olive oil helles over.
Amira har venner i oppe i fjellene med egen olivenlund og kjøper sin kaldpressede olje direkte fra dem. Det er den uovertruffent beste olivenoljen jeg noensinne har smakt. Jeg syns også at den svidde smaken som henger igjen i puréen selv når skinnet er fjerna, gir denne retten en helt egen aroma.

Kommer jeg til å orke å tilberede dette hjemme på mitt eget kjøkken? Jeg vet ikke helt, selv om det ikke er vanskelig. Men én ting er sikkert: Jeg kommer aldri til å glemme denne lett svidde formiddagen på Amiras kjøkken der hun fortalte om olivenoljen fra fjellene og om sin palestinske bestemor som har lært henne å lage mat. Vidunderlig god mat med røtter langt tilbake i hennes elskede Palestina.

Det gir en ekstra tilsmak av historie, en vemodig ettertanke når vi setter oss rundt hennes lave bord - de fleste på gulvet - og spiser frukt, brød, hummus, egg og puré av svidd, grillet eggplante i det flate, myke brødet som følger alle måltider her i Libanon.

Takk til Amira for en fantastisk fin opplevelse! Og smaken av denne dagen - når vi setter oss ved bordet for å spise - den er helt egen og minner ikke om noe anna måltid jeg har deltatt i, noen gang.

onsdag 24. mars 2010

PANERT EGGPLANTE MED PARMESAN

I dag har jeg stekt eggplante eller aubergine, og det ble godt.

Først må skallet av. Skjær så eggplanten i passe tykke skiver, ca 1 cm tykke. Strø med salt på begge sider og la dem ligge på en tallerken i 20-30 min. Nå 'svetter' eggplanten ut sine bitre stoffer og så må skivene skylles med vann og tørkes med husholdningspapir.


Deretter strødde jeg på hvitløkspulver (ikke hvitløkssalt, merk forskjellen) - og lot dem ligge nye 10 minutter mens jeg pisket sammen ett egg og hadde strøkavring på en rein tallerken.

Så ble skivene 'dobbeltvendt' i egg og kavring. Egg, så kavring - og så en runde til - med eggdypp og kavring.

Nå er skivene godt dekket, og kan legges i varm steikepanne med olje og evt litt smør. Stekes på passe varme til gyllenbrune, og snues forsiktig!

Når de var ferdig brunede, raspet jeg over tynne strimler av god parmesanost og lot det stå i 5 min på avskrudd plate til osten smeltet. Så krydret jeg med paprikapulver. Disse skivene med aubergine er gode både varme og kalde, syns jeg. Og blir myke og saftige inne i paneringen av egg og kavring med et hint av krydder utenpå.

Du kan selvfølgelig krydre med andre urter etter smak. Men gode er de, uansett! Også kalde, - spist som restemat fra panna litt utpå kvelden. Godis!

Det praktfulle bildet av en aubergine fant jeg på ei nettside med en engelsk resept, lagt ut av en dame i Sør-Afrika. Litt morsomt: Her er hennes versjon av Rice Pilaf with Eggplant - med tomater og ris:

2 eggplants

salt
1 large onion
1/3 cup olive oil
2 cups chopped, peeled tomatoes
1.5 t salt
freshly ground black pepper
2T chopped parsley
2t chopped fresh mint
2 cups long grain rice
2.5 cups light stock or water
yoghurt for serving

Chop the eggplant into cubes. Salt the eggplant, leave for 30 minutes then rinse and dry. Halve onion lengthwise and slice. Heat 1/4 cup of oil in a heavy-based frying pan. Fry the eggplant until lightly browned, then set aside.

In the same pan, using the rest of the oil, gently fry onion (until transparent). Add tomatoes, seasoning, herbs and the fried eggplant. Bring to the boil. Place the rice on top of the eggplant mix, and add the stock or water. Bring the dish to the boil without stirring. Reduce heat, cover the pan and simmer for 30 minutes. Turn off the heat and seal the lit with a cloth or paper towels and let the pilaf stand for 10 minutes. Serve with yoghurt.

mandag 22. mars 2010

LEKKERBISKEN

Dagens gode frokost, lunsj eller dessert: 

God yoghurt, tynne pæreskiver og en håndfull mandler, nøtter, rosiner og annen tørka frukt. Et skikkelig godt energikick!

søndag 21. mars 2010

OM VEGETARISKE KOKEBØKER OG VIKTIGE VEIVALG

Jeg har lovet å ha en annonsefri blogg. Likevel linker jeg på denne søndagsmorgenen til nettstedet hos Norsk vegetar forening der de presenterer ei hel rekke kokebøker med vegetarisk mat. Jeg har også skrevet ei vegetarkokebok en gang i min ungdom. Litt kultbok, nå - og så og si umulig å få tak i, smil. En slags ungdomsforeteelse i ei tid da det ikke fantes noe slikt i Norge og jeg henta all min inspirasjon fra USA.

Gyldendal tente på idéen om ei norsk kokebok, og jeg fikk skrive den. Masse stoff om helse og kosthold pløyde jeg også gjennom for å ha god dokumentasjon i ryggen. Hadde tatt medisin grunnfag på Universitetet i Tromsø og skrevet oppgave om vegetarisk kosthold. Da var jeg 24 år, men husker ennå bokprosjektet som en kjempejobb. Ikke tjente jeg noe særlig penger på den, og berømt ble man heller ikke. Men lærerikt!

Da boka kom ut, ble jeg intervjua i NRK og avisa Nordlys, og intervjueren i NRK-studioet sa jeg hadde god radiostemme og foreslo at jeg skulle søke en ledig jobb hos dem som nettopp var utlyst. Og slik endte man der! Bare på grunn av ei bok og en interesse for et kosthold som kan brukes i ei bærekraftig framtid. Jeg mente det den gangen. Og jeg mener det fortsatt. Ha en fortsatt trivelig søndag!

p.s. Jeg har lagt ut lenker til mange spennende nettsider om alternativt kosthold i høyremargen. Masse lesestoff og masse å la seg inspirere av! Have a look!

søndag 14. mars 2010

GRØNN KAFFE

God morgen! Jeg er kaffeglad og innrømmer det. Siste uka har jeg prøvd ut grønn kaffe, som jeg fant etter forrige pilatestrening og som sies å hjelpe til med vektreduksjon. 
Jeg har aldri vært noen slanke-fantast, men er i likhet med mange andre kvinner i godt voksen alder, plaget av stadig økende kilo ettersom forbrenninga går ned og apetitten ikke gjør det.

Nåvel, jeg prøver. En kopp kaffe om morran, den smaker ikke ille - og hjelper det, er jeg lykkelig. Men hva er det med denne grønne kaffen som virker? Det ble en skikkelig google-runde på nettet, og her er litt av forklaringa:

Grønn kaffe inneholder virkestoffet klorogensyre som forsinker opptak av karbohydrater og dermed lagring av fett.

Rent kjemisk er det en såkalt ester mellom kaffeinsyre og quininsyre - og den fungerer som en antioksidant i kroppen, noe som har positive effekter. Når kaffebønner brennes, reduseres nivået av klorogensyre, men analyser har vist at mengden av andre antioksidanter øker. Nåvel.

Det er kjent at kaffe tilfører nordmenn mye antioksidanter, spesielt på grunn av det høye forbruket. Man tror at hovedkilden i kaffe er nettopp klorogensyre, men det finnes altså i tillegg andre typer antioksidanter i kaffe.


De som reklamerer for grønn kaffe sier at klorogensyre hindrer karbohydrat i å omdannes til fett og at enzymet lipase som fordøyer fett aktiveres. Men mekanismen er fremdeles ukjent. Det er mye vi ikke vet om maten vi spiser!

Klorogensyre finnes for øvrig i mange matvarer, for eks tomat, grønn paprika, ananas, jordbær, gulrøtter, artisjokk og poteter, så man trenger altså ikke drikke kaffe for å få det i seg. Men jeg prøver, og krysser fingre! 

Endel av informasjonen i dette innlegget er hentet her. Og vil du lese mer om kaffe, finner du flere linker her, og om kaffebrenning her. Alltid spennnede å lære noe nytt!

PENNE MED GRØNNSAKER

Pannestekte grønnsaker er godt. Man tar det man har, jeg brukte kålrabi i biter, squash i staver, løk, paprika, brokkolibuketter og sopp. Lot det surre i god olivenolje til passe mykt, og smakte til med litt salt, soyasaus og hvitløkspulver.

I mens kokte jeg en fullkornspasta - eller penne som de kalles, disse lange, tykke rørene - lempet pastaen på tallerkenen, toppet med grønnsaker og god reven ost. Og så en glohet maiskolbe til dessert.

Steike godt, om jeg så må si det sjøl!

lørdag 13. mars 2010

SPIS SUNT, LEV LENGER

Fant en fin artikkel om hvilken mat som er bra om du vil ha i dag anti-oksydanter, og det vil du vel? Det er stoffene som støvsuger cellene våre for overflødig søppel, for å si det enkelt.

Les mer i Aftonbladets Kropp och hälsa der jeg stadig finner interessant stoff. Lista er lang, men både mørk sjokolade og kaffe står der. Sammen med epler, blåbær og mye annet godt som altså er sunt å putte i munnen.

Her er hele lista: 
 1. epler
 2. bjørnebær
 3. svart te
 4. blåbær
 5. brokkoli
 6. fullkornsmüseli
 7. kirsebær
 8. mini-tomater
 9. kaffe
10. tranebær
11. mørk sjokolade
12. grønn te
13. appelsiner
14. fersken
15. plommer
16. bringebær
17. røde vindruer
18. rødløk
19. spinat
20. jordbær

Illustrasjonen har jeg lånt på nettsida til Aftonbladet fordi den var så fin. Ta et eple, da vel!

onsdag 3. mars 2010

MAN-TAR-HVA-MAN-HAR SUPPE. MED RØDLØK

Hjem fra trening litt over to på dagen og sliten. Må klippe klørne på bikkja hos veterinæren før fire, altså blir ingen stor planlegging av lunsjen. Jeg ser hva jeg har i grønnsaksskuffa, setter over en kasserolle med vann og to grønnsaksbuljongtterninger. Dumper oppi tre skiver kålrabi, fint kuttet i lange strimler, halvparten av en liten blomkål, et stykke sellerirot i små terninger, en halv kinestisk hvitløk og en hel rødløk som jeg skjærer i smale båter på langs. Koker til det er akkurat så fast og så mykt at det er motstand i å spise! Tilsmaker med litt soyasaus. Og rett på bordet.

Litt orginal farge - den sterkt orange kålrabien mot den nesten lilla rødløken. Men den ser litt barsk og veldig vitaminrik ut! 

Siden løksupper vanligvis har brød og gratinert ost over, og brød er  nokså bannlyst for tida, henter jeg fram parmesanen og river fine strimler over den varme suppetallerkenen. Spiser to gode porsjoner og har enda mat igjen til kvelden. Sånn lever en forutseende vegetarianer! Og godt var det.

mandag 1. mars 2010

SPIRER PÅ FROKOSTSKIVA

Nye linser til spiring, denne gangen i glass i vinduskarmen, skylles morgen og kveld og vokser så det nesten vises. 

Grønne linser som spirer smaker faktisk kjempegodt, de har litt sånn sprø, krydderaktig smak. Og de passer godt på frokostskiva av svart pumpernikkel-brød med god fetaost og blanda salat. En kombinasjon jeg så absolutt kan anbefale!

Jeg ofret den flotte mangoen som hadde ligget i vinduet og modnet seg - og den var prima smaksfølge! Ha en fortsatt sunn og fin dag! 

søndag 28. februar 2010

MANGO I VINTERLAND

RIVERA MED FETAOST

Elstøen Gartneri produserer en trippelsalat de kaller Rivera som jeg syns er smakfull og spenstig. Det er den elegante fransk frisee, en lett nøtteaktig feldsalat og en rød radicchio rosso som er nokså bitter på smak.



Rød raddichio er dekorativ og blir ofte brukt til å sette farge på salater og på fat. Den brukes i hovedsak som råkost i salatbollen og til å pynte matfat og smørbrød. Bitre salater, som radicchio, kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne, men samtidig mister du noe av det vannoppløselige C-vitaminet.

Jeg liker skarpheten, særlig sammen med god fetaost, en mild oljedressing og et lite tilsmak fra pepperkverna.

lørdag 27. februar 2010

AVOCADO ER SNADDER

Hva med litt kjempeluksus til lørdagsfrokosten:

Et godt brød, gjerne hjembakt. Moden avocado i generøse skiver. Et lite tilsmak av salt, to gode klem av lime eller sitron, tynne løkringer og en runde med pepperkverna. Det er rett og slett snaddermat.

Kan også brukes som enkel forrett, men husk at avocado er en fet frukt, så den metter godt!

fredag 26. februar 2010

SOMMERFØLELSE

Noen ganger trengs sommerfølelse. Her ligger økologiske appelsinskall til tørk på kjøkkenhylla mi, mellom vinglass og krukker med lavendel og tørkede ringblomster.

De ligger og godgjør seg og sprer appelsinlukt over kjøkkenbenken. Og minner meg om varmere dager her nord. Litt lenger ned på sida ligger oppskrift på ei god gulrotkake som blir enda bedre med litt hakket appelsinskall i. Nyt synet - og en følelse av varm, gylden smak av sol.

tirsdag 23. februar 2010

DET SPIRER OG SNART ER DET VÅR

Hvitløken står i vinduet og strekker seg lysegrønn mot lyset. 



I tillegg har jeg lagt grønne linser til spiring fordi jeg antar det er riktig at spirene er proppfulle av nyttig næring, voksestoffer og enzymer. Vil du lære mer om spireprosessen, kan du kikke på bloggen Et liv i balanse som du finner her

Jeg er ikke så proff og bruker ikke spirekasse, men legger dem på tallerken i kjøkkenvinduet. Hver kveld legger jeg dem over i ei stor sil og skyller dem forsiktig under springen. Vasker godt av tallerkenen og legger dem tilbake. Har på litt nytt vann på morgenen før jeg går hjemmefra. Vil du lage deg ei spirekasse sjøl, finnes en oppskrift hos bloggen Lenes oppskrifter.

Ved siden av linsene har jeg lagt gresskarfrø, men de ser ut til å bruke litt lengre tid på å komme seg ut av skallet. Den som venter, får se


Artig er det i hvert fall å kikke på veksten. Og godt med spirer på osteskiva eller i salaten. Men det beste av alt: De spirer av hjertens lyst, for snart er det vår igjen! Hurra!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...