onsdag 17. mars 2021

KETO FOR NYBEGYNNERE


Beste nettsida og beste og mest lettfattelige beskrivelse av keto og lavkarbo kosthold og hvorfor. Utrolig fine plansjer, se tidligere i bloggen min også. 

Du finner DietDoctor her, og sidene er både på engelsk og svensk. Sjekk linken her.





onsdag 10. mars 2021

NOEN KULE PLANSJER

Litt inspirasjon fra nettet hvis man prøver å leve lavkarbo-diett:

Jeg liker disse fordi de gir en god påminnelse om hva dette kostholdet handler om - kjøtt, fisk og sjømat, meieriprodukter som ost og masse overjordiske grønnsaker. 

Til nå jobber jeg med å forholde meg til at dette ikke bare er en diett, men en livsstil. Tanken er ikke bare enkel. Men gode bilder hjelper og gir inspirasjon. 

Her er grønnsakene sortert fra venstre mot høyre, de med lavest karbo-innhold til venstre.




Etter dem kommer de som mer tradisjonelt har tilhørt mitt kosthold, potet, gulrøtter, sellerirot og kålrabi. Det er et savn, men midlertidig. Løk bruker jeg uansett, og hvitløk. Klarer meg ikke uten. Etterhvert skal de nok alle sammen tilbake i kosten. Men ikke akkurat nå. 


Plansjene fant jeg hos DietDoctor, lenka ligger her.

GODE GRØNNSAKER


 

tirsdag 9. mars 2021

SÅNN VIL JEG MØTE SOMMEREN

Jeg vil fortsette å gå ned. Jeg skal ned ti kilo og åtte cm livlinje. Det sies at om man deler sine målsetninger med andre, er det lettere å gjennomføre. Så da står det her.

Med radikale tiltak diettmessig, kan jeg klare det på fem måneder, men det går neppe. Men OM det går, så vil det si at jeg skal skrive noe her den 10. august. Hvis det ikke går, så er målsetningen å være der innen jul. Jeg klarer ikke å tenke så langt som jul nå, jeg gjør ikke det. Og noe av problemet mitt, er at jeg er så glad i meieriprodukter, alt av meieriprodukter. 

Siden januar har jeg kuttet melk i kaffen og bare spist litt rømme, litt gresk yoghurt, litt cottage cheese samtidig som jeg har kastet Bremykt-behovet og kjøpt inn rent smør. Steker i smør, altså, og godt er det selvfølgelig, men krever at jeg er nøye med å være i ketose og ikke spiser noe som får meg til å gå ut av ketose. I følge Atkins betyr det ikke mer enn 20 gram karbohydrater i døgnet, og det går bra hvis jeg holder meg unna grønnsaker som vokser under bakken, og bare spiser dem som vokser over. Bortsett fra sellerirot, som jeg har med meg i kostholdet i ny og ned.

Men jeg spiser ost, og vet ikke om jeg klarer å redusere det, jeg elsker ost og det er liksom trøsten.

Så til oljene. Man mener at planteoljene har for mye omega-6, og jeg prøver jo som før nevnt, å leve betennelsesdempende. Så da fyker det meste av planteoljer - bortsett fra virgin olivenolje - ut av kosten, sammen med alt av svinekjøtt. Svinekjøtt har mye puriner, som kan være uheldig. Som jeg har sagt, klarer jeg ikke å leve i keto og samtidig ikke spise animalsk protein. Så da blir det helst lam eller reinkjøtt som beiter rett på naturen i nord og er kortreist. Det føles økologisk mest fornuftig. Samt å spise mer fisk. Så får vi se hvordan dette går da.

Til nå har jeg tatt av 5 kilo og 7 cm livvidde, siden jul. Det er oppløftende, fordi det betyr omlag to kilo i måneden. Selv om det meste er vann siden jeg har gått inn i ketose. Så derfor tror jeg ikke at dette er et tempo på vektnedgang som jeg kan regne med. Men klarer jeg å holde sulen nede, så går det greit å være på diett. Hvordan jeg skal klare å holde på vektnedgangen, det får framtida vise. Ønsk meg lykke til. Jeg trenger det.

torsdag 4. mars 2021

TRENDER

Jeg har brukt tid på å sette meg litt mer inn i nye retninger som jeg ikke har sett på før, som paleo kosthold og carnivore kosthold, ganske spesielle dietter som er langt mer ensporede og helt annerledes tenkende. Noen linker er for eksempel denne, og keto kostholdet til Diet Doctor som støtter seg på den amerikanske kostholds-guruen Maria Emmerlich, som du finner her. Før var hun keto-guru, nå spiser hun mer kjøtt og proteinrik kost og har kuttet ned på karbohydratene og mener hun har det enda bedre. 

I morrest har jeg sett på en mer-enn-times lang video fra Dr. Anthony Gustin som snakker om at han prøvde ut en ren kjøtt-diett, det de kaller carnivore, som for han er siste trinn på en skala fra normalt kosthold, via steinalder- eller paleo kosthold, via keto til en nesten ren kjøtt-diett i fem uker. 

Jeg grøsser litt, må innrømme det. 

Men det er interessant når folk tester ut det ekstreme for sin egen del, uten å si at dette er veien du må gå. Han er en sympatisk type, og en del av alt som handler om nye kostholdsretninger i USA. Og dem er det mange av. 

Det eneste/mest positive er at disse retningene ofte fjerner seg fra all den kunstige maten som hyllene rundt oss er stappet med. Går bort fra pre-prosessert mat, fjerner hvitt sukker og hvitt mel som helt klart er så langt fra naturlig mat som mulig er. 

Fedme og overvektsproblematikken er global. 

Jeg sliter sjøl med for mange kilo og stadig økende vektkurve. Derfor er jeg nysgjerrig på metoder som får oss til å tenke annerledes og sunnere om maten vi spiser. Her er helt klart store forskjeller i hvordan folk ser på kosthold. Er det sånn at det egentlig ikke er naturlig for oss å spise så mye melkeprodukter som vi gjør? At korn ikke egentlig passer inn i det vi egentlig genetisk sett er tilpasset å spise? 

For meg betyr slike tanker et oppgjør med maten jeg har levd på nesten hele mitt voksne liv. Jeg har klart meg på lite sukkerholdig føde og ikke så mye kjøtt, men jeg har alltid elsket pasta og potet og oster og melkeprodukter - og drukket mye melk. Nå ser jeg at jeg må ta ett eller annet valg med hensyn til kosthold for jeg kan ikke fortsette å gå opp en kilo i året. Så noe må gjøres, som er varig, ikke bare en trend. Jeg har mye å tenke på, altså.

Det som også opptar meg mye og som jeg har skrevet om før, er dette med betennelseshemmende mat - særlig siden jeg hele livet har vært plaget med vond rygg, vond nakke og stor sårhet i muskler og ledd. Litt varierende i perioder, men alltid noe - og alltid plagsomt. Men livet mitt har alltid vært preget av et stressende yrke, og løsningen har alltid vært smertestillende medisiner, som jeg har gått på i alle år. Men ikke nå lenger. 

Jeg prøver derfor ut litt forskjellig, og kjenner på om dette fører til endring i kroppen. Og jeg vet at all testing tar tid, og at det ikke finnes kjappe resultater. Det er kjedelig å vente på bedring. Men nå går det mot lysere tider og da er det alltid enklere å prøve å få til positiv endring.

Jeg kommer ikke til å legge ut før- og etter bilder. Men jeg fant et bilde etter en lavkarboperiode forleden år, og da var jeg såre fornøyd. Og det vises godt. Det kan kanskje være en oppmuntring, i hvert fall for meg sjøl. Ha en fin dag. 

Videoen til den carnivore-eksperimenterende doktor Gustin finner du forresten her på youtube. Sukk og stønn. Low-grass-feed-beef i fem uker. Nei, det høres ikke helt optimalt ut, nei. Men kjekk fyr, og kunnskapsrik - uten tvil.

søndag 28. februar 2021

ENKEL SØNDAGSFROKOST

Det er søndag og det regner ute. Oppå all den gamle snøen, og det er fortsatt februar. Trenger god frokost!

Verdens beste lavkarbo-rundstykker med smør, ost og leverpostei. Plusset på med noen skiver avokado på toppen da jeg hadde tatt bildet. 

Glass-skåla mi står alltid på benken full av løk og hvitløk, noen chilli, sitroner og lime, - grønnsaker og frukt som påminner meg om at de skal brukes til alle måltider her i huset. 

Vegetar-folket som leser bloggen, får unnskylde meg leverpostei - og kylling her om dagen, men jeg klarer ikke å leve strengt lavkarbo uten å putte inn noen proteiner fra dyreriket. Jeg vet godt at det går, men jeg har ikke nok livslyst og overskudd i disse dager. 

Det er bare å innrømme at vinteren og snøen og smittefaren fra Covid-19 påvirker humøret mitt. Men da er det viktig å spise god mat som man liker, samtidig som man slåss med noen ekstra kilo, ikke sant? Oppskriften på lavkarbo rundstykker finner du om du skriver lavkarbo i søkefeltet oppe til venstre. Eller hvis du blar litt nedover i innleggene mine. Lykke til!

onsdag 24. februar 2021

HVA HANDLER JEG INN

Hva er det jeg handler inn og syns jeg må ha i huset? Jeg noterer ned de tingene jeg liker og kjøper. Ikke alt hver dag, da - men sørger for å ha gode grønnsaker tilgjengelig, det er motiverende når jeg åpner kjøleskapet!

GRØNNSAKER
agurk, tomat, selleristang, grønnkål, brokkoli, spinat, blomkål, kina -, hode - og annen kål

paprika, squash, eggplante, avokado, artisjokk, asparges, sellerirot, aspargesbønner

løk, hvitløk, ingefær, chili, grønne oliven
sitron, lime

DIVERSE
smør, olivenolje, eddik, majones
grønnsaksbuljong, kokosmelk  
krydder som koriander, spisskummen, kanel, garam masala, basilikum, oregano, rosmarin og flere gode urter

MELKEPRODUKTER
yoghurt, cottage cheese, biola, fløte, rømme, creme fresh

PROTEINKILDER
mandler, nøtter
mandelmel, fiberhusk, pofiber, havrefiber
egg, ost, mozzarella, halloumi, tofu, sopp, fisk, tunfisk, kylling

GODSAKER
Splenda eller annet søtstoff
blåbær
bringebær
epler



lørdag 20. februar 2021

INSPIRASJON

Lavkarbo i stor stil. Jeg går ned i vekt, men det går sakte. Likevel er det inspirerende. I går ble det stekt halloumi, beste osten i verden, og lavpriskylling stekt med brokkoli, paprika og chili. Krydret med garam masala, fersk timian og estragon. Veldig god mat, og enkel å lage i ei stekepanne. Dagen før bla det guacamole, oh lala. 



Nå skal heg prøve meg på aubergine inspirert av sjefskokk Ottolenghi. Jeg anbefaler på det varmeste å følge han på Instagram!

Her er guacamolen med rød chili og tomater kuttet smått opp og tilsatt til slutt. Innmaten fjernes, og det er bare tomatskallet som skjæres i småbiter, har jeg lært. Alt godt! 




onsdag 17. februar 2021

GUACAMOLE

I dag vi jeg lage guacamole, for jeg har kjøpt en kilo avokado på butikken og skal bare nyte. Trenger du en god oppskrift - her er nå en søt video å la seg inspirere av. 

På lavkarbo, som nå - blir den spist med selleristang som er god på fiberinnhold og smaker godt. Chips får vente til en annen gang! 

Her er den!



onsdag 10. februar 2021

EGGPLANTE FRA OTTOLENGHI


Her er oppskrift på eggplante med dressing og god smak, sjekk her.

Bildet er fra boka hans og oppskriften er altså fra en av mine favorittkokker, Yotam Ottolenghi som blant anna har laget kokeboka Jerusalem sammen med Sami Tamimi. Denne oppskriften kommer fra boka Simple. Bare å glede seg!

tirsdag 9. februar 2021

GAMMELT BILDE



Veldig artig bilde fra 1978, tatt hos avisa Nordlys av Odd Sønvisen etter at Gyldendal Forlag hadde gitt ut boka mi. 

Siden ble dette til et intervju i lokalradioen i NRK, som førte til at jeg søkte et vikariat der. Og så ble det livskarrieren min. Jaja, sånn kan det gå. Fant det da jeg ryddet i arkivene mine, og ler litt.

lørdag 6. februar 2021

MATFRONT OG MEG

Matfront-bloggen ble opprettet som ei huskeliste for egen del. Helt tilbake i 2010. Det var aldri meningen å bli noen influencer, jeg tror ikke ordet var funnet opp den gangen. Men jeg skjønte at det å legge gode tips på nett i stedet for i skuffer og mapper og bøker, var en stor fordel. 

Her er mye kunnskap og mange oppskrifter fra perioder der jeg svinger mellom vegetarisk, halv-vegetarisk og lavkarbo. Akkurat nå er det lavkarbo. Da jeg begynte med vegetarisk kokebok på Gyldendal forlag i 1978 var jeg 24 år gammel og - langt forut for mi tid, som det heter. Interessen for vegetarisk mat i Norge var på et nullpunkt og holdningene deretter. Men Gyldendal forlag var positive, og interessen for god mat har aldri avtatt. 

I år prøver jeg lavkarbo med minimalt innslag av kjøtt og fisk her på bloggen, og sitter og finner fram oppskrifter fra mi indiske kokebok som kan tilpasses en lavkarbovår som også er vegetarisk. 

Jeg bruker lavkarbokalkulatoren til Atkins når jeg planlegger. 

Og prøver alltid å lage noe godt, noe spennende og bruke innslag fra Østen og Middelhavskysten og Midt-Østen som tilsmak. Mer om alt dette etter hvert. Lage god mat, blogge og samtidig gå ned i vekt er målsetningen.

Lavkarbokalkulatoren til Atkins finner du her. Ha ei god helg, samtlige!

fredag 5. februar 2021

LAVKARBO LUNSJ

Veldig god lunsj i dag. Prøver på lavkarbo for jeg må ned. Basis var kinakål, rødkål og squash, hurtig wok-et i en blanding av kokosfett og Bremykt - for jeg hadde lest i tidligere innlegg på bloggen om forholdet mellom omega-6 og omega-3 og hvorfor ikke-steke med olje.

Først freste jeg finhakket ingefær og to fedd hvitløk som snarest, fylte på med fire finstrimlede purreløkskiver og surret så finstrimlet grønnsaks-kombo som hadde stått i vann for å bli crispy. Rist eller tørk av vannet! Litt salt og pepper over. 

Rødkålen ga god farge og kinakålen slapp mye vann. Så da jeg droppet i en halv pakke ferdig kokt scampi, ble de nok mer kokte enn stekte. Men lot dem bare dampe kjapt opp i grønnsaksblandingen så alt ble varmt. Spiste med en dråpe Sweet Chili Sauce, og selv om den er stinn av sukker, så var det bare en lite dråpe for smakens skyld på toppen. Det ble en kjempegod lunsj. 

All kål er plussmat. Les dette:

Store befolkningstudier har vist at de som spiser mye kål er mindre utsatt for kreft, særlig i mage, tarm, lunger og hud. Den beskyttende effekten mot kreft i mage-tarm kanalen skylles en gruppe stoffer i kål som heter indoler, disse ødelegges ikke ved koking - så denne effekten får du også ved å bruke kokt, dampede eller wokede kål-grønnsaker regelmessig.

Kilde: https://dinside.dagbladet.no/okonomi/kal-er-bade-mat-og-medisin/62500173 

Scampi er godt, - og bra for å fylle proteiner inn i maten og gi metthetsfølelse. Neida, jeg vet at vi ikke skal overforbruke av disse skalldyrene, reker tatt på hjemlige trakter går like bra, men jeg hadde en halv boks frosne i fryseboksen. Derfor, ass! 

Ha ei god helg, følg meg gjerne framover. Jeg skal ned minst 6 kilo i første omgang og satser på sunn og betennelseshemmende mat, derfor er fisk og skalldyr med i denne omgang. Ha det fint, og nyt sola som kommer tilbake!

tirsdag 2. februar 2021

GODE DRESSINGER

Har funnet ti forslag på keto-vennlige dresinger - det betyr i praksis at man ikke har spart på rømmen eller andre fettestoffer. 

Jeg liker gode dressinger, du finner oppskriftene her.



Bildet har jeg lånt hos matprat.no, det er en laktosefri yoghurtsaus, hvis det skulle være noe å prøve på:

3 dl laktosefri yoghurt
1 ts appelsineddik
1 ss flytende honning
1 dl finhakket dill
salt og svart pepper

Bland alt og smak til -


lørdag 16. januar 2021

RUNDSTYKKER MED HAVREGRYN

Prøver disse nå i helga. Halv oppskrift - 250 g cottage cheese, 200 gram store havregryn, 2 små egg, 1 ts bakepulver, salt. Tror en halv time blir lenge ... vi får se! Demper temperaturen de siste ti minuttene.


Tenker kanskje jeg skal kjøre havregrynene, tørre - i en kjøkkenmaskin først, - og lage en slags havremel? Jeg gjorde ikke det denne gangen og de ble supergode. Grove og fine.



PEANØTTDRESSING

Peanøttdressing som smaker tøft av salt og søtt. God til så mye. Oppskrift på artige Fountain Avenue Kitchen som har masse fine oppskrifter til inspirasjon. Sjekk denne lenka



Jeg har laget min egen vri med to store spiseskjeer peanøttsmør, en god klunk økologisk kokosmelk, en liten dråpe kikkoman soya og litt olivenolje. Kan tynnes med litt vann dersom kokosmelka er veldig tykk. 

Vurderer å prøve med litt eplesidereddik i etter hvert, den står i kjøleskapet for å brukes på salaten min. Min ble veldig god!

INDISK VEGETARBLOGG

 Her er en fin vegetarblogg for den som liker indisk mat. Enkel og veldig inspirerende, sjekk her

onsdag 13. januar 2021

EPLER PÅ NYE VEIER

Her er en artig vri på eplene, som ser lekkert ut. Hasselbackepler.



søndag 10. januar 2021

GRØNN VRI PÅ KLASSIKERNE

 Her er Lise Finkenhagen med sine grønne vrier på klassikerne i matveien. Artige forsøk, vel verd å prøve. 



NYTTÅRSFORSETT

Ei artig venninne har innført begrepet “ryggrad som en seigmann” og gjett om jeg kjenner meg igjen? Derfor deler jeg nok ei side som legger vekt på bra kostvaner. De er ikke alle vegetariske fordi de innebærer et større fokus på fisk og essensielle fettsyrer. Men her er uansett noen gode råd for de fleste av oss: Mer grønnsaker, ingefær og hvitløk, mindre stress - noe jeg tror er viktig. Huske yoghurt eller andre sure ting som Skyr med gode bakterier som mange av oss tror godt om.

Her er lista til nettsida Aktiv trening. 

Og merk deg det der med ryggrad som en seigmann - for trening er jeg ikke god på. Her kan jeg bli mye, mye bedre. Det er et nyttårsforsett som jeg langsomt, langsomt skal gripe tak i. Og bildene er fra hagen. Jeg lengter etter sommeren. Ha et godt år! 




søndag 3. januar 2021

MAT SOM DEMPER BETENNELSER

Jeg har blitt opptatt av betennelsesdempende mat. Har ikke vært særlig karbolav denne høsten.

Mer enn at maten skal være karbofattig, tenker jeg nå at det er viktig å fokusere på det som gjør kroppen godt. Det meste her fungerer bra i et vegetarisk kosthold, Sjøl tar jeg tilskudd av omega-3 og D-vitamin.


Legen Berit Nordstrand har en egen nettside viet til nettopp dette 
temaet. Her er hennes anbefalinger:

Friske bær, frukt og grønne bladgrønnsaker i antioksidantrike smoothies.

Antioksidantrike krydder og urter, særlig ingefær, hvitløk og gurkemeie.

Fet fisk med omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Gjerne også tilskudd av fiskeolje tilsatt vitamin. 

Umettet fett fra oliven, avokado, nøtter og planteoljer. Flerumettet fett finner du i oliven, fete fiskeslag, fiskeoljer, valnøtter, linfrø og linfrøolje. Tilsett gjerne litt linfrøolje i smoothies.

Extra virgin olivenolje eks. som dressing til salater og over skivede tomater.

Fiberrik mat i form av grove kornprodukter, nøtter og frø og fiberrike frukt, bær og grønnsaker. Velg frukt og bær med lav GL som bringebær,jordbær, epler, pærer, brokkoli, spinat, rosenkål og gulrot.

Usaltede, rå nøtter – spis en håndfull daglig.

Røde og blå bær som bringebær, jordbær, blåbær, solbær og kreling.

Fermentert mat og drikke – sikre  litt daglig inntak. Syrnede meieriprodukt med naturlig gode bakteriekulturer eller tilsatt probiotika

https://beritnordstrand.no/betenelsesdempende-mat/

torsdag 2. juli 2020

LAVKARBO RUNDSTYKKER

Jeg prøver å komme ned i vekt, legge om kostholdet mitt. Jeg er fascinert av blogger som ofte er mange år gamle fordi dette ikke er trendy akkurat i år. Jeg prøver å følge Atkins som har lekre websider som du kan finne her.

I dag har jeg laget mine første lavkarbo rundstykker, mer om alt det kommer etter hvert. Med flere oppskrifter og det hele. Disse har jeg funnet hos Fett & forstand, de er lekre og kommer opprinnelig fra bloggeren Maria Emmerich i USA.






lørdag 18. april 2020

KORONA-LUNSJER 2


Her kommer noen lette og gode forslag til mat på hjemmekontoret:


Så hva kan man si annet enn at dette var gode lunsjer som dukket opp i løpet av karantenetida?

Skal gi noen hint om innholdet sånn etter hvert. Nå hastet det bare å få lagt inn bildene før jeg glemte det, alt sammen.

Å få hommous på hjembakt brød til å se lekkert ut, det er vanskelig. Men oj, så godt som det smaker!

Lunsj dag to er småkuttede grønnsaker kokt opp i grønnsaksbuljong sammen med sånne riskorn-aktige pastabiter. Lett og godt!



 
De siste tre lunsjene er blomkål, brokkoli og selleristang varmet opp i grønnsaksbuljong med mais - pannekaker med jordbærsyltetøy og kremet yoghurt - samt hvetenudler og pastaskruer av røde linser kokt i buljong. Smakte til med litt olivenolje og rikelig ferskpresset sitron over. Lekkert.

Med hjemmekontor og mye stillesitting syns jeg dette fungerte bra, lette små måltider som gjør deg mett men ikke tung og sliten. Ha ei fortsatt god tid framover. Og husk å vaske hender både før du tilbereder og før du setter deg til bords eller tar fatet på fanget foran pc-en.

onsdag 8. april 2020

DANSKE POTETER

Danmarks radio som jeg følger daglig, har lagt ut ei flott lenke til poteten og retter man kan trylle fram av den. Jeg deler lenken med dere her


fredag 3. april 2020

KORONA-LUNSJER

Koronaviruset er i ferd med å bli verdensomspennende. Det har blant annet ført til at vi som kan, må jobbe hjemmefra.

Hjemmekontor har sine sider. Det å få et snev av brakkesjuke har også sine sider. Derfor er det viktig å stoppe opp og lage seg litt mat - som smaker godt. Jeg har laget noen korona-lunsjer som like gjerne kan brukes som lette middager. Og gode var de.

Den første lunsjen var med blandet salat, røde linser kokt i grønnsaksbuljong - husk å skylle dem godt først og slå vekk vannet - kok siden til de er myke med en buljongterning eller salt i vannet. Oppå hadde jeg en god porsjon potetsalat og toppet med kvernsalt og limepepper. Her er det masse gode proteiner fra linsene og god metthetsfølelse av potetene. Jeg syns dette ble en skikkelig god lunsj.


Her er andre lunsj-dag da jeg stekte halloumi på stekepanna sammen med et egg og la på polarbrød sammen med en solid topping av varm mais. Fine farger og god smak, - og store biter hvitløk i panna sammen med god olivenolje til steking. 

Alle tiders lunsj for den som elsker halloumi, og det gjør jeg virkelig! Tomat hører med for fin fargekombinasjon. Bare å kose seg!

fredag 8. november 2019

DIGG OG VAKKER SQUASHPAI

Nå er det tid for pai, dette gamle bildet fant jeg igjen på Facebook. Oppskriften hadde jeg funnet her. Men etter flere års pause hadde jeg faktisk glemt denne vakre og morsomme paien helt.


Det er mange muligheter for godt fyll under squashen, du kan godt bruke rester av en hot tomatsaus eller annet med litt kraftig smak, for squashen er mild og god. Happy pai day! Pai er fantastisk mat.

søndag 4. august 2019

PIZZA PÅ LAVKARBO

Jeg driver lavkarbodiett for tida, ikke bare vegetarisk, men med stor vekt på grønnsaker. Tenker dele noen av de rettene jeg har laget nå i sommer, uten oppskrifter, bare med ingrediensene. I går lagde jeg mine to mest vellykkede blomkålbunner for pizza, de er faktisk bedre enn de vanlige med mel i.

Oppskriften fant jeg hos Tine og det er bare fintkuttet blomkål, egg og revet ost i deigen, som for-stekes ca 15 minutter før du legger fyllet på. I dag ble det søndagsfrokostpizza med hot tacosaus, finhakket fennikel og blåmuggelost. En garantert vinner, spist med salat fra hagen!

På bildene ser den kanskje ikke så god ut - men smaken! Helt uovertruffen! Fennikel og blåmuggelost er supermat sammen! Dagen før dekket jeg med tacosaus, skinkeskiver, reven ost, paprika og gressløk med et hint av oregano og basillikum på toppen. Bare lekkert. Blomkålbunnen tåler godt å bli litt brun i kantene, den er faktisk aller best der den blir litt sprø og fin. Den tåler også å fryses. Vel bekomme!

Pizzabunnen finner du her.




torsdag 28. desember 2017

AMIRAS PALESTINSKE KJØKKEN

Hurra, Palestinabutikken i Bergen har solgt ut kokeboka til Amira, og kjøper av restopplaget mitt! Så hyggelig! Godt nytt år til dere alle!

onsdag 25. oktober 2017

GRESSKAR

Det er gresskartid, og jeg har for første gang lagd gresskarsuppe. Bakte gresskaret i ovnen en time, først skylt og smurt godt inn med rapsolje. Delte det så og fjernet alle frøene og det litt slimete stoffet som frøene ligger lagret i.

Skar så opp gresskaret i terninger og kjørte det til mos i kjøkkenmaskin sammen med tynne skiver av fersk hvitløk og ingefær, - med skall og det hele. Varmet sakte opp og spedde ut med grønnsaksbuljong til det ble passe suppekonsistens, smakte til med salt, sukker og rød chilliepasta, Santa Maria Red Curry Paste.

Sterkt og godt. Resten av suppa gikk i frysern for å bli middag en kald vinterdag.

onsdag 4. januar 2017

SPIS OPP RESTEMATEN

Jeg har ett, godt og viktig  nyttårsforsett: Spise opp alle restene mine og ikke kaste mat. 

Jeg har funnet en flott blogg som jeg gjerne deler med dere. Her vrimler det av gode tips. 
Den heter Restemat.no og du finner den her.

Særlig likte jeg dette med å sorterer maten i kjøleskapet! Smart tips. Slenger på en fin påminnelses-pyramide med det samme. Mest grønnsaker i denne, mindre av alt det andre! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...