Beste nettsida og beste og mest lettfattelige beskrivelse av keto og lavkarbo kosthold og hvorfor. Utrolig fine plansjer, se tidligere i bloggen min også.
Du finner DietDoctor her, og sidene er både på engelsk og svensk. Sjekk linken her.
ønsker meg et mer økologisk og klimavennlig samfunn. god mat er nøkkelen til et godt liv, og den skal smake fantastisk. jeg er ingen helfrelst vegetarianer, men prøver å kombinere mat med mye grønt med lavkarbo og et smalere liv. nyt maten!
Beste nettsida og beste og mest lettfattelige beskrivelse av keto og lavkarbo kosthold og hvorfor. Utrolig fine plansjer, se tidligere i bloggen min også.
Du finner DietDoctor her, og sidene er både på engelsk og svensk. Sjekk linken her.
Litt inspirasjon fra nettet hvis man prøver å leve lavkarbo-diett:
Til nå jobber jeg med å forholde meg til at dette ikke bare er en diett, men en livsstil. Tanken er ikke bare enkel. Men gode bilder hjelper og gir inspirasjon.
Her er grønnsakene sortert fra venstre mot høyre, de med lavest karbo-innhold til venstre.
Etter dem kommer de som mer tradisjonelt har tilhørt mitt kosthold, potet, gulrøtter, sellerirot og kålrabi. Det er et savn, men midlertidig. Løk bruker jeg uansett, og hvitløk. Klarer meg ikke uten. Etterhvert skal de nok alle sammen tilbake i kosten. Men ikke akkurat nå.
Plansjene fant jeg hos DietDoctor, lenka ligger her.
Jeg har brukt tid på å sette meg litt mer inn i nye retninger som jeg ikke har sett på før, som paleo kosthold og carnivore kosthold, ganske spesielle dietter som er langt mer ensporede og helt annerledes tenkende. Noen linker er for eksempel denne, og keto kostholdet til Diet Doctor som støtter seg på den amerikanske kostholds-guruen Maria Emmerlich, som du finner her. Før var hun keto-guru, nå spiser hun mer kjøtt og proteinrik kost og har kuttet ned på karbohydratene og mener hun har det enda bedre.
I morrest har jeg sett på en mer-enn-times lang video fra Dr. Anthony Gustin som snakker om at han prøvde ut en ren kjøtt-diett, det de kaller carnivore, som for han er siste trinn på en skala fra normalt kosthold, via steinalder- eller paleo kosthold, via keto til en nesten ren kjøtt-diett i fem uker.
Jeg grøsser litt, må innrømme det.
Men det er interessant når folk tester ut det ekstreme for sin egen del, uten å si at dette er veien du må gå. Han er en sympatisk type, og en del av alt som handler om nye kostholdsretninger i USA. Og dem er det mange av.
Det eneste/mest positive er at disse retningene ofte fjerner seg fra all den kunstige maten som hyllene rundt oss er stappet med. Går bort fra pre-prosessert mat, fjerner hvitt sukker og hvitt mel som helt klart er så langt fra naturlig mat som mulig er.
Fedme og overvektsproblematikken er global.
Jeg sliter sjøl med for mange kilo og stadig økende vektkurve. Derfor er jeg nysgjerrig på metoder som får oss til å tenke annerledes og sunnere om maten vi spiser. Her er helt klart store forskjeller i hvordan folk ser på kosthold. Er det sånn at det egentlig ikke er naturlig for oss å spise så mye melkeprodukter som vi gjør? At korn ikke egentlig passer inn i det vi egentlig genetisk sett er tilpasset å spise?
For meg betyr slike tanker et oppgjør med maten jeg har levd på nesten hele mitt voksne liv. Jeg har klart meg på lite sukkerholdig føde og ikke så mye kjøtt, men jeg har alltid elsket pasta og potet og oster og melkeprodukter - og drukket mye melk. Nå ser jeg at jeg må ta ett eller annet valg med hensyn til kosthold for jeg kan ikke fortsette å gå opp en kilo i året. Så noe må gjøres, som er varig, ikke bare en trend. Jeg har mye å tenke på, altså.
Det som også opptar meg mye og som jeg har skrevet om før, er dette med betennelseshemmende mat - særlig siden jeg hele livet har vært plaget med vond rygg, vond nakke og stor sårhet i muskler og ledd. Litt varierende i perioder, men alltid noe - og alltid plagsomt. Men livet mitt har alltid vært preget av et stressende yrke, og løsningen har alltid vært smertestillende medisiner, som jeg har gått på i alle år. Men ikke nå lenger.
Jeg prøver derfor ut litt forskjellig, og kjenner på om dette fører til endring i kroppen. Og jeg vet at all testing tar tid, og at det ikke finnes kjappe resultater. Det er kjedelig å vente på bedring. Men nå går det mot lysere tider og da er det alltid enklere å prøve å få til positiv endring.Jeg kommer ikke til å legge ut før- og etter bilder. Men jeg fant et bilde etter en lavkarboperiode forleden år, og da var jeg såre fornøyd. Og det vises godt. Det kan kanskje være en oppmuntring, i hvert fall for meg sjøl. Ha en fin dag.
Videoen til den carnivore-eksperimenterende doktor Gustin finner du forresten her på youtube. Sukk og stønn. Low-grass-feed-beef i fem uker. Nei, det høres ikke helt optimalt ut, nei. Men kjekk fyr, og kunnskapsrik - uten tvil.
Det er søndag og det regner ute. Oppå all den gamle snøen, og det er fortsatt februar. Trenger god frokost!
Verdens beste lavkarbo-rundstykker med smør, ost og leverpostei. Plusset på med noen skiver avokado på toppen da jeg hadde tatt bildet.Glass-skåla mi står alltid på benken full av løk og hvitløk, noen chilli, sitroner og lime, - grønnsaker og frukt som påminner meg om at de skal brukes til alle måltider her i huset.
Vegetar-folket som leser bloggen, får unnskylde meg leverpostei - og kylling her om dagen, men jeg klarer ikke å leve strengt lavkarbo uten å putte inn noen proteiner fra dyreriket. Jeg vet godt at det går, men jeg har ikke nok livslyst og overskudd i disse dager.
Det er bare å innrømme at vinteren og snøen og smittefaren fra Covid-19 påvirker humøret mitt. Men da er det viktig å spise god mat som man liker, samtidig som man slåss med noen ekstra kilo, ikke sant? Oppskriften på lavkarbo rundstykker finner du om du skriver lavkarbo i søkefeltet oppe til venstre. Eller hvis du blar litt nedover i innleggene mine. Lykke til!
Hva er det jeg handler inn og syns jeg må ha i huset? Jeg noterer ned de tingene jeg liker og kjøper. Ikke alt hver dag, da - men sørger for å ha gode grønnsaker tilgjengelig, det er motiverende når jeg åpner kjøleskapet!
Lavkarbo i stor stil. Jeg går ned i vekt, men det går sakte. Likevel er det inspirerende. I går ble det stekt halloumi, beste osten i verden, og lavpriskylling stekt med brokkoli, paprika og chili. Krydret med garam masala, fersk timian og estragon. Veldig god mat, og enkel å lage i ei stekepanne. Dagen før bla det guacamole, oh lala.
Nå skal heg prøve meg på aubergine inspirert av sjefskokk Ottolenghi. Jeg anbefaler på det varmeste å følge han på Instagram!
Her er guacamolen med rød chili og tomater kuttet smått opp og tilsatt til slutt. Innmaten fjernes, og det er bare tomatskallet som skjæres i småbiter, har jeg lært. Alt godt!
I dag vi jeg lage guacamole, for jeg har kjøpt en kilo avokado på butikken og skal bare nyte. Trenger du en god oppskrift - her er nå en søt video å la seg inspirere av.
På lavkarbo, som nå - blir den spist med selleristang som er god på fiberinnhold og smaker godt. Chips får vente til en annen gang!
Bildet er fra boka hans og oppskriften er altså fra en av mine favorittkokker, Yotam Ottolenghi som blant anna har laget kokeboka Jerusalem sammen med Sami Tamimi. Denne oppskriften kommer fra boka Simple. Bare å glede seg!
Matfront-bloggen ble opprettet som ei huskeliste for egen del. Helt tilbake i 2010. Det var aldri meningen å bli noen influencer, jeg tror ikke ordet var funnet opp den gangen. Men jeg skjønte at det å legge gode tips på nett i stedet for i skuffer og mapper og bøker, var en stor fordel.
Her er mye kunnskap og mange oppskrifter fra perioder der jeg svinger mellom vegetarisk, halv-vegetarisk og lavkarbo. Akkurat nå er det lavkarbo. Da jeg begynte med vegetarisk kokebok på Gyldendal forlag i 1978 var jeg 24 år gammel og - langt forut for mi tid, som det heter. Interessen for vegetarisk mat i Norge var på et nullpunkt og holdningene deretter. Men Gyldendal forlag var positive, og interessen for god mat har aldri avtatt.
I år prøver jeg lavkarbo med minimalt innslag av kjøtt og fisk her på bloggen, og sitter og finner fram oppskrifter fra mi indiske kokebok som kan tilpasses en lavkarbovår som også er vegetarisk.
Jeg bruker lavkarbokalkulatoren til Atkins når jeg planlegger.
Og prøver alltid å lage noe godt, noe spennende og bruke innslag fra Østen og Middelhavskysten og Midt-Østen som tilsmak. Mer om alt dette etter hvert. Lage god mat, blogge og samtidig gå ned i vekt er målsetningen.
Lavkarbokalkulatoren til Atkins finner du her. Ha ei god helg, samtlige!
Veldig god lunsj i dag. Prøver på lavkarbo for jeg må ned. Basis var kinakål, rødkål og squash, hurtig wok-et i en blanding av kokosfett og Bremykt - for jeg hadde lest i tidligere innlegg på bloggen om forholdet mellom omega-6 og omega-3 og hvorfor ikke-steke med olje.
Først freste jeg finhakket ingefær og to fedd hvitløk som snarest, fylte på med fire finstrimlede purreløkskiver og surret så finstrimlet grønnsaks-kombo som hadde stått i vann for å bli crispy. Rist eller tørk av vannet! Litt salt og pepper over.
Rødkålen ga god farge og kinakålen slapp mye vann. Så da jeg droppet i en halv pakke ferdig kokt scampi, ble de nok mer kokte enn stekte. Men lot dem bare dampe kjapt opp i grønnsaksblandingen så alt ble varmt. Spiste med en dråpe Sweet Chili Sauce, og selv om den er stinn av sukker, så var det bare en lite dråpe for smakens skyld på toppen. Det ble en kjempegod lunsj.
All kål er plussmat. Les dette:
Store befolkningstudier har vist at de som spiser mye kål er mindre utsatt for kreft, særlig i mage, tarm, lunger og hud. Den beskyttende effekten mot kreft i mage-tarm kanalen skylles en gruppe stoffer i kål som heter indoler, disse ødelegges ikke ved koking - så denne effekten får du også ved å bruke kokt, dampede eller wokede kål-grønnsaker regelmessig.
Kilde: https://dinside.dagbladet.no/okonomi/kal-er-bade-mat-og-medisin/62500173
Har funnet ti forslag på keto-vennlige dresinger - det betyr i praksis at man ikke har spart på rømmen eller andre fettestoffer.
Jeg liker gode dressinger, du finner oppskriftene her.
Prøver disse nå i helga. Halv oppskrift - 250 g cottage cheese, 200 gram store havregryn, 2 små egg, 1 ts bakepulver, salt. Tror en halv time blir lenge ... vi får se! Demper temperaturen de siste ti minuttene.
Peanøttdressing som smaker tøft av salt og søtt. God til så mye. Oppskrift på artige Fountain Avenue Kitchen som har masse fine oppskrifter til inspirasjon. Sjekk denne lenka.
Jeg har laget min egen vri med to store spiseskjeer peanøttsmør, en god klunk økologisk kokosmelk, en liten dråpe kikkoman soya og litt olivenolje. Kan tynnes med litt vann dersom kokosmelka er veldig tykk.
Vurderer å prøve med litt eplesidereddik i etter hvert, den står i kjøleskapet for å brukes på salaten min. Min ble veldig god!
Her er en fin vegetarblogg for den som liker indisk mat. Enkel og veldig inspirerende, sjekk her.
Her er Lise Finkenhagen med sine grønne vrier på klassikerne i matveien. Artige forsøk, vel verd å prøve.
Ei artig venninne har innført begrepet “ryggrad som en seigmann” og gjett om jeg kjenner meg igjen? Derfor deler jeg nok ei side som legger vekt på bra kostvaner. De er ikke alle vegetariske fordi de innebærer et større fokus på fisk og essensielle fettsyrer. Men her er uansett noen gode råd for de fleste av oss: Mer grønnsaker, ingefær og hvitløk, mindre stress - noe jeg tror er viktig. Huske yoghurt eller andre sure ting som Skyr med gode bakterier som mange av oss tror godt om.
Her er lista til nettsida Aktiv trening.
Og merk deg det der med ryggrad som en seigmann - for trening er jeg ikke god på. Her kan jeg bli mye, mye bedre. Det er et nyttårsforsett som jeg langsomt, langsomt skal gripe tak i. Og bildene er fra hagen. Jeg lengter etter sommeren. Ha et godt år!
Friske
bær, frukt og grønne bladgrønnsaker i antioksidantrike smoothies.
Antioksidantrike krydder
og urter, særlig ingefær, hvitløk og gurkemeie.
Fet
fisk med omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Gjerne også tilskudd av fiskeolje
tilsatt vitamin.
Umettet
fett fra oliven, avokado, nøtter og planteoljer. Flerumettet fett finner
du i oliven, fete fiskeslag, fiskeoljer, valnøtter, linfrø og linfrøolje.
Tilsett gjerne litt linfrøolje i smoothies.
Extra
virgin olivenolje eks. som dressing til salater og over skivede tomater.
Fiberrik
mat i form av grove kornprodukter, nøtter og frø og fiberrike frukt, bær
og grønnsaker. Velg frukt og bær med lav GL som bringebær,jordbær, epler,
pærer, brokkoli, spinat, rosenkål og gulrot.
Usaltede, rå nøtter – spis en håndfull daglig.
Røde
og blå bær som bringebær, jordbær, blåbær, solbær og kreling.
Fermentert mat og drikke – sikre litt daglig inntak. Syrnede meieriprodukt med naturlig gode bakteriekulturer eller tilsatt probiotika